България ще получи достъп до 210 млн. евро по европейски механизми

Правителството одобри два меморандума за разбирателство

Правителството одобри два меморандума за разбирателство – за изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство между България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия и за изпълнението на Норвежкия механизъм между България и Норвегия.
Срокът на действие на меморандумите е до 2021 г. За този период страната ни ще получи достъп до 115 млн. евро по Финансовия механизъм на ЕИП и до 95,1 млн. евро по Норвежкия финансов механизъм.
Средствата по Финансовия механизъм на ЕИП са за приобщаване, заетост на младите хора и намаляване на бедността. Предвиден е финансов ресурс за околна среда, изменение на климата и нисковъглеродна икономика, както и за енергийна сигурност. Ще се стимулират дейности за предприемачество в областта на културата, културното наследство и сътрудничество, гражданското общество.
По Норвежкия механизъм средствата ще се предоставят по програми в секторите развитие на бизнеса, иновации и МСП, околна среда, изменение на климата и нисковъглеродна икономика, правосъдие и вътрешни работи, социален диалог и достойни условия на труд.