Албена бележи 20% ръст на спортния туризъм

В курорта започна строителството на нов тенис център

Ваканционно селище Албена реализира 9 % ръст на нощувките от спортен туризъм спрямо 2015 г. и 20% процента спрямо 2014 г., съобщи Марина Русева – мениджър „Анализи и прогнози“ в курорта. Тя посочва още, че приходите за 2016 г. в сравнение с 2015 г. са увеличени с 6 на сто, а спрямо 2014 г. 19 на сто повече.

Комплексът разполага с прекрасни възможности за спорт, настаняване и изхранване, както и организиране на приятелски мачове на чужди гости, които са на подготовка у нас, информира ръководителят на спортния отдел Руслан Йорданов. Спортната база се експлоатира най-често от българи и гости от Русия, Германия и Румъния.

На много високо ниво са футболните терени в Албена, на които се провеждат десетки турнири за различни възрастови групи, както и подготовка на отбори.

Спортната зала е заета целогодишно с мероприятия, а прекрасната плажна ивица е привлекателна за все повече волейболни отбори.

Новост за Сезон 2017 г. са конните турове и училището по езда, организирани от новия наемател на конната база Румен Колев, който в момента обновява центъра по конна езда.

Сред най-бързо развиващите се спортове е тенисът, като с всяка изминала година расте интереса на чужди групи за ползване на кортовете. Заради сложната обстановка в Турция руски треньори пренасочиха подготовката на възпитаниците си към Албена. Родният ни курорт се утвърждава като водеща тенис дестинация в Европа, като в момента там се реализира мащабен проект за нов тенис център, който ще съдържа общо 13 корта – 12 плюс тенис стадион, с настилка шамот. Първият етап от 7 корта ще бъде готов през април 2017 година.

В напреднала фаза са преговорите за изграждане на басейн с олимпийски размери, както и възстановяване на дейността на боулинг залата.

Комбинацията на всички тези условия с наличието на спортен-възстановителен и балнеоцентър "Медика-Албена" създава идеални условия за подготовителни лагери на отбори от над 40 вида спорт.