Приключиха политическите консултации при президента Плевнелиев

Днес Росен Плевнелиев прие представители на АБВ и Атака

Приключиха консултациите при президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически сили, които бяха предизвикани от оставката на кабинета „Борисов” 2 след президентските избори. След приключване на кръга от консултации с парламентарно представените партии в 43-то Народно събрание, президентът ще пристъпи към следващата конституционна процедура, а именно връчване на проучвателни мандати. Плевнелиев вече заяви, че ще свика преди това КСНС.

Нашето убеждение е, че това Народно събрание не може да излъчи ново правителство, каза Румен Петков от АБВ след консултациите при президента Росен Плевнелиев.

„При декларацията на три от политическите сили – ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да подкрепят и няма да участват в изграждането на нов кабинет, всичко останало е ПР-мероприятие, защото тези, които декларират че са готови да съставят нов кабинет, ще имат възможността да вземат мандата, да водят преговори пред вас и чрез вас пред българските граждани, ще покажат 8-10 мераклии за водачи на листи или за депутати като кандидати за министри и от това няма да последва нищо добро за обществото“, посочи Петков.

След срещата си с президента лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи на лидерите на ПФ, които заявиха, че могат да приемат мандата и лидерът на ГЕРБ, да "седнат на масата по мъжки" и да се разберат за кабинет.

"Така се решават нещата. Мъжки момчета сме ние патриотите, по мъжки да седнем и да се каже ясно какви са отговорностите, какво следва, за какво става дума. Да се обсъдят сериозно всички възможности, да се каже - отиваме на избори. Ние патриотите нямаме проблем. Да се обмисли какво става след тези избори, какъв парламент ще има - добре ние ще имаме по-хубав резултат, какво мнозинство ще се формира. Всеки от тези политически партии ГЕРБ и БСП си мислят, че те ще са отгоре, но дали ще стане така. Но после какво правителство - от 1 януари сме домакин на ЕС - вие знаете, че не съм фен на ЕС и съм голям негов критик, но това е възможност България да заяви неща за себе си, България да спечели от това. Ако пропилеем тази възможност, значи не сме отговорни политици", каза Сидеров.