ВМРО припомня унизителния Ньойски диктат с факелно шествие

Тази година ще се включи и Ангел Джамбазки, евродепутат и зам. председател на организацията

За 18 поредна година ВМРО – Добрич организира факелно шествие по повод годишнината от унизителния за България Ньойски диктат. На 25 ноември в центъра на Добрич членове и симпатизанти на родолюбивата организация ще излязат с факли, за да покажат, че несправедливостта не е забравена. Същевременно родолюбците ще сведат глави пред саможертвата на героите, загинали точно преди 100 години по добруджанските полета за свободата на Добруджа, както и на стотиците хиляди, сражавали се в Първата световна война за обединението на земите населени с българи под общата държавна стряха.

Във факелното шествие тази година ще се включи и Ангел Джамбазки – евродепутат и заместник председател на ВМРО.

Шествието ще тръгне от градинката пред храм “Свети Георги” в 18 ч. на 25 ноември. Участниците ще преминат по бул. “25-ти септември” и ул. “Независимост”, като ще поднесат цветя пред барелефа на полк. Борис Дрангов и кръста на загиналите в Добричката епопея. По този начин родолюбците ще почетат подвига на падналите за освобождението на Добруджа. Шествието ще завърши пред паметника на генерал Иван Колев.

На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой е подписан мирен “договор”, с който страните победителки в Първата световна война извършват жестока несправедливост спрямо Отечеството ни. От България са откъснати изконни земи, повечето от които и до ден днешен не са в пределите на Родината. В чужди ръце остават Западните български покрайнини, Беломорието , Македония. Люлката на българската държава на Балканите – Добруджа е върната под румънска окупация. Около 2 милиона наши сънародници попадат под чужда власт и са преследвани заради българското си съмосъзнание. България е принудена да плаща огромни репарации и в следващите години е съсипана икономически.

И днес национално отговорните сили, младите родолюбиви българи от ВМРО заявяват ясно и категорично, че няма да забравим и няма да простим това че откъснаха жива плът от България, че разделиха майки от деца, бащи от синове, братя от сестри.

По традиция всяка година факелното шествие на ВМРО протича под определен наслов, с който патриотите заявяват свои позиции, свързани със съвременното развитие и бъдещето на Отечеството. Тази година насловът е “Заедно за България”. С него искаме да напомним на нашите сънародници за завета на Кубрат, за девиза, изписан върху сградата на парламента – “Съединението прави силата”.

Оргатизаторите приканват всички български родолюбци да се включат в шествието. Нека покажем, че за нас България е над всичко и сме готови да загърбим дребните си различия и да  дадем всичко в името на Родината, както са го правили нашите предци.