Регионалният съвет за развитие провежда заседание на 1 и 2 декември

Животът

26-11-2016, 08:31

Снимка:

Областна Администрация Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На заседанието ще бъде представена и обсъдена Последваща оценка на Националната стратегия за регионално развитие на Република България

На 1 и 2 декември 2016 г. в Eко хотел „Здравец“ ще се проведе съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ и Регионалния координационен комитет /РКК/ на Южен централен район /ЮЦР/ под председателството на г-н Здравко Димитров, Областен управител на област Пловдив. На него ще присъстват представители на министерства, областните управители на областите от Южен централен район, кметове и представители на общините от района, представители на синдикални и браншови организации, на ВУЗ и представители на НПО.
На съвместното заседание ще бъде избран заместник-председател на РСР на ЮЦР за периода 01.01.2017 г.- 30.06.2017 г., през който председател ще е областният управител на област Смолян.
Г-жа Елица Михайлова началник отдел в дирекция „Жилищна политика“ на Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще запознае присъстващите със задълженията на областните управители по отношение на процедурите, свързани с реализацията на Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради.
На заседанието ще бъде представена и обсъдена Последваща оценка на Националната стратегия за регионално развитие на Република България за периода 2005 – 2015 г. Съгласно Закона за регионалното развитие Последващата оценка се извършва не по-късно от една година след изтичането на периода на действие на НСРР. Последващата оценка включва:
1. оценка на степента на постигане целите и устойчивостта на резултатите;
2. оценка на общото въздействие;
3. оценка на ефективността и ефикасността на използваните ресурси;
4. изводи и препоръки относно провеждането на политиката за регионално и местно развитие.
По време на заседанието г-жа Станислава Ташева мениджър в Общинска фондация „Пловдив 2019“ ще  представи дейностите и мероприятията в Пловдив във връзка с „Европейска столица на културата 2019“ и  проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019″.
Г-н Недялко Славов – областен управител на област Смолян на заседание на РСР на ЮЦР, проведено на 09-10 септември 2016 г. представи проблемите на Национална астрономическа обсерватория „Рожен“, свързани с остарялата материално-техническа база и осигуряване на финансиране. В тази връзка РСР на ЮЦР взе решения за търсене на възможности за осигуряване на финансиране за Обсерваторията. На предстоящото заседание областният управител на област Смолян ще информира членовете на Съвета за положителни резултати от изпълнение на решенията.
Г-н Димитър Гишин и Георги Палешников – представители на Асоциация на индустриалния капитал в България ще информират присъстващите с възможностите за получаване на IT обучения, преквалификация и кариерно развитие  в "Тех парк Оптела" - гр. Пловдив и Индийския Институт за Хардуерни Технологии (ИИХТ).
Г-жа Марина Петкова - представител на Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще информира присъстващите относно предстоящата четвърта процедура по присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво.
Г-н Никола Гечев – директор Корпоративни продажби във Виваком ще представи възможностите за иновативните телекомуникационни решения на Vivacom за българския град.
На съвместното заседание представители на управляващите органи на оперативните програми ще докладват актуална информация, относно активните и предстоящи схеми по оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС за периода 2014-2020 г. и въздействието им върху социално-икономическото развитие на ЮЦР.
Доклад за областно иновационно развитие на област Пловдив, в който е включена Тракия икономическа зона като възможност за развитие на областта ще бъде представен от г-жа Снежана Александрова – началник отдел в областна администрация Пловдив. Докладът допълва Областната стратегия за развитие на област Пловдив за периода 2014-2020 г.
Г-жа Гинче Караминова  – областен управител на област Пазарджик ще докладва за проблем във връзка със затруднения достъп до обект от националната енергийна система ВЕЦ Сестримо. Състояние на общински път № 000098 с. Сестримо - ВЕЦ Сестримо и мерки за възстановяване на участък от него.
ДНЕВЕН РЕД
НА СЪВМЕСТНО ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ И РЕГИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН КОМИТЕТ НА ЮЖЕН ЦЕНТРАЛЕН РАЙОН
01-02. 12. 2016 г.,
Еко хотел „Здравец“, хижа Здравец,
Област Пловдив
13:30 – 14:00
Регистрация на участниците.
14:00 – 14:10
1. Откриване на съвместното заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ и Регионалния координационен комитет на Южен централен район /ЮЦР/. Приемане на дневния ред.
Докладва: г-н Здравко Димитров, председател на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Южен централен район за периода 01.07.-31.12.2016 г., областен управител на област Пловдив.
14:10 – 14:20
2. Избор на заместник-председател на РСР на ЮЦР за периода 01.01.2017г. - 30.06.2017г., под председателството на областният управител на област Смолян.
Докладва: г-н Здравко Димитров, председател на РСР и РКК на ЮЦР, областен управител на област Пловдив.
14:20 – 14:50
3. Задължения на Областните управители по отношение на процедурите, свързани с реализацията на Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради.
Докладват: арх. Елица Михайлова началник отдел и Виолета Амзина младши експерт в Дирекция „Жилищна политика“ - Министерство на регионалното развитие и благоустройството
14:50 – 15:10
4. Представяне и обсъждане на Последваща оценка на Националната стратегия за регионално развитие на Република България за периода 2005 – 2015 г.
Докладва: Представител на Министерство на регионалното развитие и благоустройството,
15:10 – 15:30
5. Представяне на дейности и мероприятия в Пловдив във връзка с „Европейска столица на културата 2019“.
Представяне на проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019″
Докладва: г-жа Станислава Ташева -  проектен мениджър- Общинска фондация „Пловдив 2019“
15:30 – 15:50
Кафе – пауза
15:50 – 16:00
6. Представяне на информация относно изпълнението на решения на РСР на ЮЦР от заседание, проведено в гр. Хисаря, касаещи развитието на Национална астрономическа обсерватория „Рожен“.
Докладва: г-н Недялко Славов – областен управител на област Смолян
16:00 – 16:30
7. Електронните умения и електронно лидерство в Пловдивска област:
-"Тех парк Оптела" - гр. Пловдив и Индийския Институт за Хардуерни Технологии (ИИХТ);
- Създаване на етичен фонд за ИТ предприемачество (електронно лидерство).
Докладват: г-н Димитър Гишин – член на Националният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България и Председател на УС на клъстер за „Етично финансиране“ и г-н Георги Палешников – изпълнителен директор на „ИИХТ-България“ ООД
16:30 – 16:45
8. „Информация относно предстоящата четвърта процедура по присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво.“
Докладва: г-жа Марина Петкова, отдел„АТУ“, ГД „СПРРАТУ“, Министерство на регионалното развитие и благоустройството
16:45 – 17:00
9. Иновативни телекомуникационни решения на Vivacom за българския град.
Докладва: Никола Гечев – директор „Корпоративни продажби“- Виваком
02.12.2016 г.
10:00 – 11:30
10. Представяне на информация за хода на операциите по оперативните програми съфинансирани от фондовете на ЕС към м. ноември 2016 г. и въздействието им върху социално-икономическото развитие в Южен централен район.
Докладват: представители на управляващите органи на оперативните програми
11:30 – 11:40
11.  Обсъждане и съгласуване на доклад за областно иновационно развитие на област Пловдив допълващ Областната стратегия за развитие на област Пловдив за периода 2014-2020 г.
Докладва: г-жа Снежана Александрова – началник отдел в областна администрация Пловдив
11:40 – 11:50
12. Докладване и обсъждане на проблем на област Пазарджик във връзка със:
Затруднен достъп до обект от националната енергийна система ВЕЦ Сестримо. Състояние на общински път № 000098 с. Сестримо - ВЕЦ Сестримо и мерки за възстановяване на участък от него.
Докладва: г-жа Гинче Караминова  – областен управител на област Пазарджик
11:50 – 11:55
13. Други.
11:55 – 12:00
14. Предложение за решение на РСР на ЮЦР за осигуряване публичност на приетите решения, съгласно чл. 55, ал. 1 от Правилника за прилагане на закона за регионалното развитие.
Докладва: г-н Здравко Димитров, председател на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район
Закриване на  заседанието.