СО ще създаде Консултативен съвет по политиките за младежта

Чрез Фонда за иновации в културата тази година в София се проведе първия Хекатон, в който участваха общо 63 отбора

Една от целите на подготвената Стратегия е създаване на Консултативен съвет по политиките за младежта към Кмета на Столична община. Стратегията "София -град на младите и активните" е подготвена и внесена в Столичния общински съвет. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкоав на конференция за младите хора в България, организирана от Национален младежки форум.
Столична община работи и предлага няколко собствени инструменти за финансиране на проекти в сферата на младежкото предприемачество, култура и спорт. Това са Столичните програми "Култура", Календара на културните събития, програма "Европа" и Програма младежки дейности и спорт. Чрез Фонда за иновации в културата тази година в София се проведе първия Хекатон, в който участваха общо 63 отбора, сформирани от 600 студенти от 7 университета. Те се състезаваха с проекти в областта на здравеопазването, образованието и културно-историческото наследство. В областта на иновациите и дигиталните технологии тази година в София се проведе и Webit Festival - едно най-значимите международни събития, в което се включиха 5000 участници от над 70 държави от целия свят. Развиваме София като иновативен град. София вече има въведени иновативни практики. В развитието на метрото и управлението на отпадъците. Столицна община отвори врати и за предоставяне на възможности за студентски стажове и много млади хора работят в общината, посочи кметът Фандъкова.
Общинските политики насочени към младите хора са залегнали в стратегията. На форума присъстваха и общинските съветници ангажирани с работата по стратегията Михаела Иванова, Ботьо Ботев и Стефан Марков.