Президентът и кметът на София откриха паметник на Апостола

Инициативата за неговото изграждане е на Комитета на випуските на Националния военен университет „Васил Левски“

Церемония по официалното откриване на паметник на Васил Левски се проведе в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“.
Инициативата за неговото изграждане е на Комитета на випуските на Националния военен университет „Васил Левски“, който отбелязва своя празник на 26 ноември. На същата дата през 1878 г. официално е открито първото военно училище в България, носещо името на Апостола на свободата. България трябва да защитава историческия избор, който Васил Левски направи за нас - българите да бъдем равни с другите европейски народи, защото пътят на Апостола е нашият път, а неговият завет – нашата цел. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по официалното откриване на паметник на Васил Левски във Военна Академия „Г.С. Раковски“.
Държавният глава подчерта, че Васил Левски е най-светлата личност в българската история и завинаги ще остане в нашата национална памет със своето слово, дело, велика саможертва и с безграничната си обич към род и родина. „Апостолът ни учи на човеколюбие, на толерантност, на вяра в собствените сили. Провокира ни да се вгледаме в себе си и в пътя, по който вървим. Той отдаде себе си на родината, превърна мечтите си в завет и идеал за бъдните поколения, в истинска национална доктрина, останала непроменена през вековете.“, каза още Росен Плевнелиев.
Президентът благодари на военно-патриотичните организации, съюзи, сдружения и на всички родолюбиви българи, които с труда и всеотдайността си са допринесли да се реализира благородната инициатива за издигане на паметник на Васил Левски в парка на Военна академия „Г.С. Раковски“.“ Изграждането на този паметник е патриотичен акт и ярък израз на преклонение пред саможертвата на Апостола на свободата. Едва ли в нашата история има друга такава личност, която да обединява нацията по начина, по който го прави Левски. Независимо от възраст, религиозна и партийна принадлежност, ние всички сме единни в преклонението пред неговия подвиг.“, допълни държавният глава.
Бригаден генерал Данчо Дяков, съветник на държавния глава по военна сигурност, връчи почетния знак на Президента на Републиката на полк. (о.з.) инж. Емил Кузманов за приноса му за изграждането на паметникa на Васил Левски.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен