В Маями празнуват края на епохата Кастро (видео)

Кубинските американци се прегръщали по улиците, това е денят, който много от тях са чакали дълго време

Малко след официалното изявление от Хавана, за смъртта на кубинския лидер Фидел Кастро, по улиците на Маями хора са започнали да празнуват. По пътищата на града бързо са се  образували задръствания, хората по улиците са започнали да се поздравяват един друг. Кадри на ликуващата тълпа се появиха в социалните мрежи, информират световните медии.

Кубинските американци се прегръщали по улиците, това е денят, който много от тях са чакали дълго време. Ликуващите края на епохата Кастро, развявали кубински знамена и плакати. Надпис на един от най-популярните гласи: "Кастро е мъртъв, Маями живее" , "Не на Кастро, да на Куба". Тържеството е станало в центъра на известния район Маями "Малката Хавана".

Куба e отдалечена на само 90 мили по море от бреговете на САЩ. Първата масивна вълна на емиграция от Куба до Флорида бе в началото на 1960 - малко след идването на власт на Фидел Кастро. Следващата стъпка беше през 1980г.

Според аналитичния център Pew, през 2014 г. САЩ приели 24 278 кубински граждани. Днес тази цифра е почти два пъти повече.

Съединените щати и Куба нормализираха отношенията си в края на 2014 г. На 20 юли 2015 бе открито посолство на Куба във Вашингтон.

Междувременно в Хавана обявиха 9-дневен траур, по повод кончината на своя лидер Фидел Кастро.