Меглена Кунева в Стара Загора: Кризата в Харманли беше преодоляна

Временното затваряне на Центъра в Харманли беше по въпроси свързани със Закона за здравето

Кризата в Харманли беше преодоляна, изслушване на ръководствата на МВР, МО, ДАНС и ДАБ и съвместните действия между институциите ще дадат решението занапред. Намесата на МВР беше адекватна и навременна.
 Това каза на брифинг в Стара Загора лидерът на „Движение България на гражданите” и вицепремиер в оставка Меглена Кунева. Тя подчерта, че трябва да се заложи на подготовката, екипировката, оборудването и психологическата подготовка на полицаите и органите на реда в такива ситуации.
Временното затваряне на Центъра в Харманли беше по въпроси свързани със Закона за здравето, коментира Кунева и каза, че засега нито европейската политика, нито световната дава отговор на  въпроса с овладяването на бежанските потоци. Япония има приети 12 бежанци. САЩ също не показват особен желание да приемат бежанци и очевидно тежестта е върху Европа, което няма как да не доведе до кризи, каза още тя. По думите й това, че България за ден-два се справи със ситуацията в Харманли показва, че страната има капацитет да разработи ефективни мерки и да се справя с управлението при подобни кризи, като се обяви за съвместно действие на институциите.
На въпрос за каналджиите, Кунева каза, че антикорупционният закон би дал отговор на въпроса, защото по силата на този закон могат да се правят проверки, да се подаде сигнал от всеки гражданин, включително подписан или не, да се предоставят на органите снимки, информация, която доказва деянието, от страна на гражданите и местното население, които познават средата и нарушителите, за да се спрат каналджиите. Кунева изрази разочарование, че 43-то НС отхвърли антикорупционният закон в първия му вариант, дори без обсъждане. Сега законът е приет на първо четене в по-радикалния си вариант и до края на работата на този парламента е ключово да бъде приет и на второ, категорична бе тя.
Недопустим политически инфантилизъм е 100 % мажоритарно гласуване. Подценихме темата, защото сметнахме, че след като сме предложили преференция без праг – което е честно и справедливо, то това е ясно за всички, бидейки чисто гласуване за личности. Подценихме и това, че след като няма нито една система, основана на 100 % мажоритарни избори, то и България няма да предприеме такъв авантюризъм, посочи Кунева. Тя допълни, че за ДБГ и РБ това е неприемлива система, защото не дава представителност на хората и крие рискове от влизане в парламента на олигарси и хора, които не представляват гражданите, както и от връщане към двупартиен модел.