По-малката сестра на Фидел Кастро, Хуанита Кастро, която живее в Маями, няма да отиде на погребението на брат си в Куба, обяви в събота испаноезичният вестник El Nuevo Herald.

"Заради нездравословни слухове, че ще ходя до Куба за погребението, искам да поясня, че аз никога не съм се връщала на острова и не планирам да го правя", каза Хуанита Кастро.

"Преди 51 години аз отидох в изгнание в Маями. Аз не съм променила позицията си, въпреки че аз трябваше да платя по-висока цена", - казва сестрата на историческия лидер на кубинската революция. Тя също така изрази надежда, че след смъртта на брат си, кубинците ще могат да "намери начин, че в края на краищата ще обедини всички хора."

Хуанита Кастро напусна острова през 1964 г., след поредица от критики срещу кубинските власти. По-късно тя призна, че от 1961 г. е работила с Централното разузнавателно управление на САЩ.

Създателят на първата социалистическа държава в западното полукълбо, е починал в петък вечер в 91-та година от живота. На 26 ноември, Куба обяви траур девет дни. погребението на Кастро ще се проведе на 4 декември в град Сантяго де Куба.