Двама бивши френски премиери в битката за президентска номинация

Бившият френски министър-предсесател Франсоа Фийон е на път да спечели надпреварата за дясна номинация за президент на предстоящите тази неделя първични избори

Неговият успех изненада коментаторите и социолозите. Той се представи много добре по време на телевизионен дебат в четвъртък срещу своя центристки противник Ален Жупе. 

Според 57% от зрителите Фийон е бил по-убедителен, сочи независимо проучване за телевизионния канал BFMTV, проведено сред 908 души, които са проследили близо двучасовата размяна на реплики. 

Близо 8,5 млн. души са слушали двамата бивши премиери, които изразиха различията си по редица въпроси като съкращения в обществения сектор, връзките между Франция и Русия и мултикултурализма. 

Фийон проведе последния си митинг в петък вечерта. В същото време Жупе завърши кампанията си в град Нанси в Източна Франция. 

И двамата политици вече гледат към съперниците си на следващите президентски избори в страната, в които ще участва десният лидер Марин льо Пен, както и независим кандидат и такъв на социалистите.

„Мисля, че с моята програма имам повече шансове да победя Марин льо Пен“, твърди Жупе, имайки предвид лидерката на консервативната партия „Национален фронт“.