Литургията на Никулден в храм "Св.св. Кирил и Методий"

Мисия Бургас

27-11-2016, 10:24

Снимка:

pochivka.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Градинката до Часовника става плаж на Никулден

Знамената на Община Бургас и на ЕС ще бъдат издигнати в 10.30

Храм "Св. св. Кирил и Методий" отново ще приема миряните след ремонта. Това ще стане на празника на Бургас, когато никулденската литургия ще бъде отслужена в храма. По традиция това ще направи сливенският митрополит Йоаникий. Тържествата за празника ще започнат в 9.00 ч. със светата литургия. На тържествена сесия от 9.30 ще бъдат връчени званията на почетните граждани на Бургас.
Знамената на Община Бургас и на ЕС ще бъдат издигнати в 10.30 пред общината.
Център на тържествата ще е Часовника. Тук ще бъдат осветени обредната трапеза и никулденският курбан. Такъв ще се раздава на няколко места в града  - на пл. "Св. св. Кирил и Методий", пред Магазията на Морска гара, на автогара Юг и в "Меден рудник". Това ще започне в 10.30, тогава ще се открие и изложбата "Капитаните на Бургас" в Казиното.
Литийното шествие до моста е в 11.30. То ще бъде водено от митрополит Йоаникий.
Тъй като център на тържествата ще е Часовника, тук през целия ден ще работи никулденското градче. За разлика от миналата година, когато символът беше шаранът, сега организаторите са се спрели на гларуса. Компания ще му правят рак и водни кончета. На импровизирания плаж освен летни аксесоари ще има и снежен човек. Различни забавления през ден ще се провеждат в градчето, носещо името "През декември на плаж".
По традиция в 13.00 ч. ще бъде обявен Бург на годината и ще се открие изложба на бургаските художници в галерията на ул. "Александровска". Половин час по-късно имениците ще направят отново снимка за спомен на площада пред общината.
Домът на писателя ще отвори врати в 16.00 за конкурс "Големият шаран", на който ще бъдат представени авторски хумористични творби, посветени на Никулден.
Кулминацията е вечерта, когато ще бъдат запалени светлините на коледната елха. Преди това на пл. "Тройката" събитието ще подгреят хоровете "Фортисимо", "Родна песен", хорът на Левон Манукян, изпълнители от Бургаската опера, от клуба по спортни танци "Бургас 75", фолклорен ансамбъл "Странджа" и други. Програмата ще се води от Филип Аврамов и Рафи. 
От общината до последно ще запазят в тайна името на този, който ще има честта да запали светлините на елхата. Припомняме, че миналата година тази чест се падна на 12-год. тогава бургазлия Иван Стоянов, участник в "Детската евровизия".