Фестивал на меда събира пчелари в Добрич

Мисия Добрич

27-11-2016, 10:35

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивал на меда (фоторепортаж)

От днес: Изложба-базар на пчелни продукти на Тройката

От 28 ноември до 6 декември

Фестивал на меда събира производители на пчелни продукти в Добрич в дните от 28 ноември до 6 декември. Събитието, което има единадесето издание, е под патронажа на областния управител Детелина Николова, съобщи областният координатор на Съюза на българските пчелари Янко Янков, цитиран от БТА.
По думите му на фестивала, чиято цел е да популяризира пчелните продукти, пчеларите ще предложат широка гама от различни видове мед. За полифлорния на фестивала се очакват цени от 8-9 лева за килограм,монофлорният - липов, акациев, лавандулов - на дребно върви по 11 лева, а най-скъп е мановият - 12 лева за килограм, посочи областният координатор на браншовия съюз.
Янков коментира, че отиващата си стопанска година не е особено добра за пчеларите и добивите са сравнително ниски заради климатичните промени и отравяния на пчелите при пръскания с препарати за растителна защита. Отравянията не означават само изпразване на кошерите, а загуба на имунитет при пчелите, които след подобни инциденти, се "влачат" и добивите на мед са по-ниски, добави Янков. Той обобщи, че по данни на браншовия съюз през тази година в страната са произведени около 7000 тона мед при 8000 тона през 2015-а.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен