Граждани срещу сеч на дъврета в центъра на Пловдив

Граждани излизат на протест срещу сеч на здрави дървета до Военна болница

От една седмица в квартала зад Военна болница се извършва сеч на големи и здрави дървета, която ще продължи поради ремонтни дейности. Това информират жители на квартала, които утре - понеделник, 28.11.2016г. в 8,30ч. ще бъдат на място, за да изразят възмущението си от продължаващата сеч. Хората искат да знаят какви дървета се режат и да изискат документи за целта, защото имат съмнения, че ще бъдат представени като "изгнили и опасни”.

Ето и писмото, което получихме в редакцията на plovdivutre.bg без редакторска намеса:

„През месец август тази година започна ремонт на тротоарите на улиците "Борислав", "Кръстец" и "Славянска" в Пловдив, район Централен. Той бе иницииран от жителите на района, защото преминаването по тротоарите бе невъзможно. Хората са подали жалба за състоянието им, като изрично са изказали желанието си да се възстановят вече изрязаните дървета. От началото на ремонтната дейност обаче се започва унищожаването и на останалите  здрави дървета на посочените улици  (до момента 10 дървета).

В квартала зад Военна болница вече от 20 години се извършва застрояване за сметка на зелените площи. Такива вече няма и единствената зеленина са дърветата по тротоарите. Не е извършвано залесяване за същия период. Този участък е изключително замърсен от прах и от множеството автомобили на живеещите и работещи тук. Би следвало да се отчетат тези фактори преди да се пристъпва към поголовна сеч на 50 годишни дървета. За жителите на квартала здравите дърветата не би следвало да представляват непреодолима пречка за поставянето на нови тротоарни плочки. Напротив, ремонта на улиците би трябвало да е повод и за облагородяване на зелената система в квартала, а не нейното унищожаване. Живеещите там ще продължат да подават жалби както и ще започнат подписка срещу сечта на дървета района.”