Настаняват семейства, пострадали при наводнението в Добрич

В общински жилища дългосрочно

Семейства, пострадали при наводнението в Добрич през юни 2014 година, ще могат дългосрочно да обитават общински жилища. Общинският съвет трябва да реши на предстоящото си заседание апартаментите от резервния фонд, в които сега те са настанени, да бъдат включени в списъка на жилища за отдаване под наем, съобщава БТА.
След бедствието семейства, чиито домове пострадаха, бяха настанени в общински жилища за срок от една година.При последвали проверки общината установява, че ремонтите в сградите или предприетото ново строителство не са приключили главно поради липса на средства. Според правилника на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет на пострадалите семейства се отпуска възстановителна помощ до размера на данъчната оценка на сградите. Повечето от негодните за обитаване къщи са строени преди повече от 50 години и данъчната оценка е ниска, поясняват от общината. Осем семейства, които ползват жилища от резервния фонд, не могат да останат повече в тях, тъй като е изтекъл максималният допустим срок от две години.
Ако общинският съвет реши семействата да бъдат настанени дългосрочно, резервният фонд ще намалее до 39 жилища,а общият фонд за настаняване на граждани под наем ще нарасне до 1471 жилища, посочват от общината.