Евродепутатът Владимир Уручев и JA България стартират проект "Агропредприемачи на бъдещето"

На срещата присъстваха и експерти от Министерство на земеделието

JA България и евродепутатът Владимир Уручев, в партньорство с  Министерство за земеделието и храните, обявиха началото на поредния си съвместен проект в подкрепа на младежкото предприемачество – в Аграрен университет – Пловдив и Лесотехнически университет – София.

На срещата присъстваха евродепутатът Владимир Уручев, експерти от Министерство на земеделието и храните, екипът на JA България, ментори и партньори, както и студенти и техни преподаватели, които ще преминат двудневно стартиращо обучение за работа по програмата JA Startup. Веднага след официалното обявяване на проекта „Агропредприемачи на бъдещето“ започна двудневно  обучение за студенти и преподаватели по програмата Startup на JA България. Пилотно, в инициативата участват 40 студенти и 6 преподаватели от двата университета.

Целта на проекта „Агропредприемачи на бъдещето“ е да насърчи младите хора да излязат извън „комфортната си зона“, да тренира тяхното иновативно и креативно мислене, да им даде основни познания за стартиране на малко предприятие в сферата на земеделието и устойчивото развитие и да ги мотивира за свой агростартъп. Това ще се случи чрез участие на студенти и преподаватели в програмата JA Startup през тази учебна година и в поредица от интерактивни събития, организирани от JA България и екипа на Владимир Уручев.
С участието си в проекта ставате част от глобалното предизвикателство за развитие на онова „земеделие на бъдещето“, което чрез иновации и устойчиви решения ще съхрани природните ресурси за следващите поколения“ – обърна се към студентите евродепутатът Владимир Уручев. Той обяви и специалната награда  за екипа, който представи най-иновативната агроидея на стартъп форума „Изгряващи звезди“ през юни 2017 г. – участие в българската делегация на Европейския конгрес на младите фермери, който ще се проведе в Европейския парламент през октомври 2017 г.“
През следващите месеци в рамките на проекта „Агропредприемачи на бъдещето“ предстоят работилници, тематични следобеди и работа с ментори, прототипиране и валидация на идеите, както и представяне на разработките през юни 2017, когато стартъпите ще се състезават за приза „Най-добра студентска компания на България“ и за специалната награда на Владимир Уручев – „Агропредприемачи на бъдещето“.

JA вярва, че има огромен смисъл и перспектива в това да развиваш бизнес, свързан с най-голямото богатство на България – земята. Живеем във време, в което все повече нараства интересът на потребителите към чистата храна, чистата козметика и това е огромна възможност за всеки, който има очи да я види. Проектът „Агропредприемачи на бъдещето“ ще покаже на студентите какви са възможностите за агропредприемачество у нас, за използване на нови чисти технологии в сектора и да постави предизвикателство пред студентите от двата университета, участници в проекта, да развият предприемаческите си умения, създавайки агростартъп. И сме сигурни, че след няколко години много от тях ще са сред водещите предприемачи на страната и ще вдъхновяват други младежи да поемат по този път“, каза Вера Петканчин, директор „Оперативни дейности“ на JA България.