Почасово и полудневно обучение въвеждат в детските градини на Добрич

Във всичките 17 детски заведения

В детските градини в Добрич ще бъде въведено почасово и полудневно обучение. Това предвижда нова наредба за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училища, която общинският съвет ще разгледа на свое заседание утре. Наредбата е съобразена с изискванията на новия Закон за предучилищното и училищното образование.
В почасовото обучение може да се включи отделно дете в целодневните или полудневните групи. При новата форма на обучение за три последователни астрономически часа с подкрепителна закуска родителите на децата от първа и втора възрастова група - 3-4- и 4-5-годишните, ще дължат по 2.70 лева на ден. За по-големите деца, които подлежат на задължителна предучилищна подготовка, няма да се дължи такса, гласят промени в наредбата за местните такси и цени на услуги, които общинският съвет също ще обсъжда на предстоящото си заседание.
При полудневната организация на обучение за децата до 5-годишна възраст ще се дължи месечна такса от 40.66 лева, а за децата от трета и четвърта възрастова група - по 1.13 лева на ден за храна. Таксата за целодневно обучение се увеличава от 52.63 лева до 54.21 лева, според подготвените промени в наредбата.
В 17-те детски градини в Добрич се обучават около 2200 деца, съобщава БТА.