Уникална находка преобърна историята на Античния театър

Античният театър е построен през 90-те години на I век сл. Хр., а не през 116-117 години от II век сл. Хр.

Уникална находка е напът да даде нов момент в историята на Пловдив. Според последната археологическа находка Античният театър е построен през 90-те години на I век сл. Хр., а не през 116-117 години от II век сл. Хр., както се знаеше досега. Измества се и "строителят"-вече не е римският император Траян, а император Домициан.
В надписът според археолозите Пловдив или Филиполоп от древността е наречен "Майката на градовете".  Находката е разчетена от преподавателя по старогръцки в СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков.
"Текстът се отнася за Тит Флавий Котис, който е бил първожрец на императорския култ в провинция Тракия. Той е наследник на последните тракийски царе. Това е първата информация за него, от която става възможно датирането на Античния театър в по-ранен етап", каза Шаранков.
Тит Флавий Котис е бил наследник на тракийски царе, първожрец на цялата провинция  и заема ред длъжности в града - съдебен представител, отговорник за строителството, архонт - т.е. кмет. "Той всъщност е първият градоначалник на Филипопол, който познаваме", категоричен бе Шаранков.

Надпис от 90-те години на I век от новата ера ракриха и разчетоха археолози на Античния театър. В него Филипопол е нареч...

Публикувахте от Иван Тотев в 28 ноември 2016 г.