НВИМ София, представя изложба „1916: Победи и изпитания“

Изложбата представя най-победоносната година за Българската армия по време на Първата световна война

Днес от 11 часа, в Националния военноисторически музей (НВИМ) на ул. „Черковна“ 92 ще бъде открита изложбата „1916: Победи и изпитания“, която представя най-победоносната година за Българската армия по време на Първата световна война.
С богатство от фотографии е пресъздаден устремът на атаката и мощното „ура“, гордостта от победите и живота на бойната линия в една година, когато държавата е принудена да се сражава на два фронта – Северния и Южния.
Експозиционният показ залага на баланса и затова до чантата на ген.- майор Иван Колев – командир на 1-ва конна дивизия, и шарфа на ген.-майор Пантелей Киселов – командир на 4-та пехотна преславска дивизия, достойно своето място заемат и пръстени и табакера, изработени на фронта от войниците, както и лична кореспонденция на поручик от 4-та пехотна преславска дивизия. Драматичният разказ на събитията от 1916 г. се допълва и от еполетите на румънския генерал Константин Теодореску, комендант на Тутраканската крепост, превзета от Българската армия през септември точно преди 100 години, и от куршум, гилзи и части от шрапнели от боевете на връх Каймак-Чалан.
Специално подготвена за изложбата интерактивна времева линия ще допълни представите на публиката за развитието на световния конфликт през 1916 г. По традиция екипът на НВИМ е предвидил за най-малките посетители тъч-скрийнове, с чиято помощ по увлекателен и забавен начин да научат повече за българските военачалници и важните събития от времето на войната.
Изложбата е част от Националния план за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война и може да бъде разгледана до 20 януари 2017 г. Тя ще бъде представена във фото вариант във военни формирования и музеи в страната.