Ученици от СМГ с титла „Шампиони на шампионите”

Иво Петров; Два месеца се подготвяхме интензивно за това състезание

Български ученици се прибраха от Южна Корея с 12 медала и две купи

"За състезанието се наложи учениците да учат материал за по-горните класове". Това заяви за "Здравей, България" Елена Киселова, преподавател на учениците от Софийската математическа, които станаха първи в света на състезание по  математика. Два месеца се подготвяхме интензивно за това състезание. Решавахме задачи по четири часа на ден", разказа деветокласникът Иво Петров.

Припомняме, че българските деца се прибраха в понеделник от Южна Корея с общо 12 медала (три златни и девет сребърни), две специални купи и титлата „Шампиони на шампионите”.  Българските деца мериха знания с 650 свои връстници от близо 20 държави от цял свят по време на състезанието в Южна Корея. Състезанието бе в три етапа: индивидуален, отборен и щафета.

В надпреварата участваха общо 75 отбора от САЩ, Китай, Корея, Тайван, Тайланд, Филипини, Хонг Конг, Индонезия, Австралия, Египет, Сингапур и други. България бе представена от два отбора на Софийската математическа гимназия.

Със златен медал се окичи Иван Тагарев от 6 г клас, а със сребърни медали  - Андрея Христова и Борис Петруняшев от 6 а клас, Антония Илиева и Благо Гунев от 6 г клас и Константин Илиев от 7 г клас. Учители и ръководители на учениците са Илия Костов и Мария Томова.

При деветокласниците Евгени Кайряков и Иво Петров се прибираха на родна земя също със златни медали. А съучениците им от 8 д клас Анна Михалкова, Ева Кортезова, Светлин Лалов и Иван Георгиев от 8 б клас – със сребърни медали. Учител на учениците от 9 клас е Илиана Цветкова, а учители на учениците от 8 клас и ръководители на отбора са Елена Киселова и Ваня Данова.