Плейбой номер 1 на Тайланд е на път да бъде коронясан за нов крал

В Тайланд започна процедурата по коронясването на принц Маха Важиралонгкорн

В Тайланд започна процедурата по коронясването на принц Маха Важиралонгкорн за нов крал на страната, съобщавaт световни медии.

Парламентът одобри изпращането на официална покана, която той трябва да приеме, преди да се възкачи на трона. Предишният крал Бумибол Адулядей почина на 13 октомври. Очакваше се принцът да наследи короната от баща си, но официално той обяви, че отлага церемонията с най-малко една година. Основният му мотив бил, че той искал да даде на тайландския народ време да оплаче краля си, преди да се възцари нов.

В миналото бяха изразени съмнения от висши длъжностни лица за това как престолонаследникът може да изпълнява ролята на баща си в продължение на 70 години, тъй като младият монарх е по - популярен с живота си на плейбой.

Принц Маха Важиралонгкорн е роден през 1952 г. Образова се в Австралийския кралски военен колеж. Прекарва години от живота си в Германия и се отдава на авиацията. Престолонаследникът има три официални брака. Огромна популярност имаше кралският домашен любимец, пуделът Фо Фо, който заемаше длъжността Главнокомандващ кралските военновъздушни сили на Тайланд и участваше в официалните протоколни срещи на принц Маха Важиралонгкорн.

Монархията заема основна място в политическата ред на Тайланд. Крал Бумибол Адулядей е бил разглеждан като обединяваща фигура в периоди на политически вълнения, включително по време на най-скорошния военен преврат през 2014 година.