Нямо кино и жива музика в НУМСИ

Бургас Лайф

29-11-2016, 14:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Матурите в Музикалното – за пръв път пред публика

Кадрите показват какво се случва, а музиката създава емоционалното настроение

Един от емблематичните филми на нямото кино” Safety Last!” ще се сдобие с нова музика. Това ще направи Георги Спасов – преподавател по пиано в Националното училище за музикално и сценично изкуство. Той ще съчетае жива музика с прожекция на филм от ерата на нямото кино. На този концерт  ще бъде възпроизведена атмосферата на киносалоните,   преди повече от 100 години - зората на филмовото изкуство, когато озвучаването на кинолентите е било с изпълнение на музика на живо.
Тогава музиката е дясната ръка на изображението. Заедно разказват историята. Кадрите показват какво се случва, а музиката създава емоционалното настроение във всеки отделен момент, оживява безмълвните образи предава ,обяснява, внушава  и изразява чувствата, мислите и движенията на актьорите. В художествен и емоционален план публиката възприема немите филми чрез музиката.
В наше време съпровода на неми филми се е превърнал в  бутиково  изкуство.
Оркестровите диригенти Карл Дейвис и Роберт Израел  подържат и съхраняват традицията, като продължават да пишат и изпълняват музика от „тихата ера“.Пианистите Карол Бефа, Стивън Хорн и Габриел Тибодеу експериментират, развиват и разнообразяват класическия подход на съпровождане в нямото кино.
Във вторник, публиката ще има възможност да се наслади на една от емблематичните комедии от тихата ера “ Safety Last! “ на Харолд Лойд, излязла по екраните през 1923 година. Филмът включва едни от най-популярните сцени от ерата на нямото кино и въобще в историята на киноиндустрията.
По време на прожекцията, зрителите ще чуят адаптирана музика, типична за нямото кино с елементи на импровизация. Джордж Гершуин ,Кол Портър, Били Стрейхорн ,Виктор Янг ,както и клавирни пиеси  от легендарни джазови пианисти, като Оскар Питърсън и Ерол Гарнър ще звучат в изпълнение на Георги Спасов – един млад пианист, представител на новата вълна български музиканти, който от тази година е в екипа на училището по изкуства.
Вторник, 18 часа, Зала НУМСИ „проф.П.Владигеров”, вход с