Празници на светлината и надеждата в Стария град

Мисия Пловдив

29-11-2016, 13:44

Снимка:

ОИ "Старинен Пловдив"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

С богата програма Свищов посреща Коледните празници

Тази година са включени наистина разнообразни по своя характер събития

Това заглавие традиционно се повтаря вече няколко години подред, защото по естествен начин стана ”наше” – на хората от Стария град, на всички пловдивчани и гости на града. Защото няма по-вълнуващо нещо да застанем заедно – малки и големи, на 1-ви декември, от 17.30 ч., пред елхата на Лапидариума, да запалим светлинките и да дадем старт на съпътстващите предколедни прояви на прага на 2017 г.
Инициатори на тази хубава традиция са почетният консул на Република Армения,   г-н Ехиязар Узунян, който ще запали и първата светлинка на елхата, Общински институт „Старинен Пловдив”, Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив, фондация „Пловдив 2019” и община Пловдив. На събитието ще присъстват официални гости от посолствата на Репулика Чехия и Република Словакия в България и представители на общностите в града.
И ако слънчевата светлина намалява през декемврийските дни, то тя се увеличава в душите на хората преди Рождество. Така е било векове наред, така е и днес. И надеждата е кацнала на рамото ни, само че не винаги я виждаме. През тези дни обаче е различно.  Програмата на коледните празници в Стария град ясно доказва това. Надсловът може да се повтаря, но не и инициативите. Тази година са включени наистина разнообразни по своя характер събития, засягащи светлината, хляба, християнските образи и символи, фотографията и разбира се, музиката.
В Балабановата къща ще има отгласи от Средновековието. От 15 ч. на 1-ви декември Мария Шуманска ще покaзва как се правят рязани свещи – изкуство, повлияно от бароковите форми на XVI  век и „запазена марка” на венецианските майстори. Малко      по-късно, от 16 ч., пак там ще бъде открита изложба с информационни пана и фотоси „Карел IV – владетелят, държавникът и неговата епоха”, посветена на 700 г. от рождението на чешкия и немски крал и Римски император. Посетителите ще се докоснат до всестранно развитата личност на Карел IV, ще видят архитектурните шедьоври от неговото време, ще надникнат в средновековния свят и чрез научно-популярните текстове в една книжка, посветена на бележитата годишнина. Изложбата ще бъде до 9-ти януари 2017 г.
В къща Недкович ще се завърнете към българската традиция с изложбата „Коледен кът” на обредни хлябове и коледни сувенири. Дългогодишният педагог Дорка Четрафилова и клуб „Здраве” ще представят магията на хляба - от месенето до символиката му. Освен това посетителите ще видят традиционни коледни картички и украса. Изложбата ще бъде открита на 3-ти декември и ще продължи до 6-ти януари 2017 г.
На 5-ти декември Малката християнска базилика приютява изложба с мозаечни пана - „Християнското наследство – образи и символи” на Ирена Янчева. Авторката е  вдъхновена от света на мозайките още в нейния роден град Пловдив. По-късно се обучава в Торонто при известните художници на мозайки Акрам и Фадиа Габра. А в настоящата изложба представя своето авторско виждане за много древни символи. Изложбата може да бъде посетена до 10-ти януари 2017 г.
Малката коледна разходка във времето и пространството ще завърши с концерт на словашкия ансамбъл „Челомания” на 8-ми декември от 19 ч. в Балабановата къща. Концертът е организиран от посолството на Република Словакия по повод приключването председателството на Словакия на Съвета на ЕС. Известните челисти Йозеф Луптак, Йозеф Подхорански, Евген Прохац и Ян Славик ще изпълнят адаптации и оригинални композиции, създадени за ансамбъла. Репертоарът им включва произведения от барока до наши дни.
Светлина и надежда 2017
01.12.16 г. /четвъртък/ - 15:00 ч., Балабанова къща, Дълбока зала
„Светлината през вековете“ – изработка на коледни свещи с демонстрация
 на венецианска карвинг  техника.
01.12.16 г. /четвъртък/ - 16:00 ч., Балабанова къща, Дълбока зала
Изложба и представяне на книга  „Карел IV – владетелят, държавникът и
неговата епоха“. 
Изложбата може да разгледате до 09.01.17 г. /понеделник/.
01.12.16 г. /четвъртък/ - 17:30 ч.,  Лапидариум
 Да запалим заедно светлините на празничната елха в стария град!
Почетният консул на Република Армения, ОИ “Старинен Пловдив”,
Сдружение на чехи, словаци и приятели -Пловдив, фондация “Пловдив 2019”
и община Пловдив канят всички желаещи на тази хубава традиция.
С участието на вокален състав “Контраст” - СУ “Св. св. Кирил и Методий”,
вокална група към ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджиян“ и представители
на различните общности в града.
03.12.16 г. /събота/ - 11:00 ч., Къща Недкович
“Коледен кът“ – изложба на обредни хлябове и коледни сувенири, с участието
на клуб „Здраве“ с ръководител Дорка Четрафилова.
Изложбата може да разгледате до 06.01.17 г. /петък/.
05.12.16 г. /понеделник/  - 17:30 ч., Малка Базилика
“Християнското наследство – образи и символи“ – изложба на мозаечни пана
с автор Ирена Янчева под музикалния съпровод на“Хор на пловдивските
момчета”, с диригент Милка Толедова.
Изложбата може да разгледате до 10.01.17 г. /вторник/.
08.12.16 г. /четвъртък/ - 19:00 ч., Балабанова къща
“Челомания“ - концерт по повод приключване на председателството
на Словашката република на Съвета на ЕС. Вход свободен!