С 13.5 % се е увеличил броят на шофиращите в нетрезво състояние в Пловдив

32% от родните шофьори са карали пили

Шофирането в нетрезво състояние продължава да бъде една от най-често срещаните причини за пътно-транспортни произшествия, сочат данните на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция „Национална полиция“.
Само до края на месец октомври през 2016 г. в страната са  установени 14 762 водачи, шофиращи автомобила си под въздействието на алкохол, като при близо половината от тях употребеното количество е над 1,2 промила. За град Пловдив нарушителите към 31 октомври 2016 г. са 1130, като броят им се е увеличил с 13.5% спрямо 2015 г.  В резултат са възникнали 11 тежки пътно-транспортни произшествия, при които няма загинали, но има 13 тежко пострадали пътници.
За девета поредна година известна пловдивска пивоварна се включва в борбата с черната статистика на пътя. Тазгодишното издание на социално отговорната кампания „Алкохолът е лош шофьор“ беше представено със специална кинопрожекция на „филм“ със заглавие „Петък вечер“, който е основен елемент от инициативата.
Всяка година, като част от активностите по кампанията, компанията провежда национално представително проучване за навиците и нагласите на българските шофьори. Според резултатите на изследването, реализирано от Gemius, около 77% от българите категорично се обявяват срещу шофирането след употреба на алкохол, но една трета (32%) от родните шофьори са били зад волана след консумацията му. За град Пловдив процентът е по-нисък – приблизително 28 на 100. За почти половината от пловдивчани това се е случило през последния месец и основната причина (65%), която изтъкват за това е, че по тяхна преценка алкохолът, който са изпили, е под допустимото количество.
Въпреки че почти 80% от българите приемат шофирането в нетрезво състояние за недопустимо, повечето респонденти биха запазили известен неутралитет, ако техен познат иска да кара, след като е консумирал алкохол. Около една трета (31.7%) от запитаните в град Пловдив твърдят, че биха направили всичко възможно да спрат шофьора. За страната този процент е по-нисък - 24.2%, като по-голямата част от хората заявяват, че избягват да се намесват в личния му избор. От анкетираните пловдивчани 63.7% са твърдо убедени, че е необходимо да се въведе наказание за пътник в кола, управлявана от шофьор, употребил алкохол. Процентът за страната отново е по-нисък – около 60 на 100.
В страната 30.4% (31.9% за Пловдив) от участниците в проучването смятат, че най-голямо влияние върху шофирането в нетрезво състояние може да окаже размерът на санкциите. На второ място анкетираните посочват страха за живота им и живота на околните – 23.4% за страната и 31.5% за Пловдив. В същото време, 45.9% (36.8% за Пловдив) смятат, че липсата на строг контрол е основната причина за шофиране в нетрезво състояние, а почти 18% (срещу 23 % за Пловдив) мислят, че причината е в корупцията. Голяма част от анкетираните (18.7% за страната и 17.4% за Пловдив ) смятат, че нищо не може да окаже влияние върху шофьорите да не карат  след употреба на алкохол.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"