Парламентът гласува бюджета на НЗОК за 2017 година

Спорове в пленарната зала предизвика предложението на Патриотичния фронт за минимална пенсия от 300 лева

Парламентът прие без дебати бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година. Той е с 248 милиона лева по-голям от бюджета за тази година. 89 милиона лева се дължат на увеличение на вноските на осигурените от държавата. Здравният министър в оставка Петър Москов коментира, че разумът е надделял и много по-добрият бюджет на касата е приет. Депутатите започнаха и обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Спорове в пленарната зала предизвика предложението на Патриотичния фронт за минимална пенсия от 300 лева. В крайна сметка то беше отхвърлено. Вижте част от споровете в залата.

За 2017 г. е заложено балансирано бюджетно салдо, каквото е било прието и с бюджета за 2016 г.

За следващата година здравноосигурителната вноска остава в размер на 8 на сто, като съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице е 60:40.

Депутатите записаха, че Надзорният съвет на НЗОК ще взема решения за разпределяне на средствата от резерва след приемане на Национален рамков договор за медицинските дейности и Национален рамков договор за денталните дейности за 2017 г., като първото решение за разпределяне на част от средствата ще се вземе не по-рано от 31 март 2017 г. Отпадна предвиденото ограничение 90 на сто от средствата от резерва на Касата да се разпределят за лекарства и болнична помощ.