15 държави ще обсъждат в Русе дейности по Инициативата за сътрудничество Дунав и Меконг

Дунав

30-11-2016, 16:20

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна четвъртата Дунавска културна конференция

Мащабното събитие е утре

На 1 декември в 13:30 часа в Канев Център се открива Петият Диалог за устойчиво развитие в рамките на Инициативата за сътрудничество по реките Дунав и Меконг. Темата тази година е „Водната свързаност през третото десетилетие“. В тридневния международен форум се очакват близо 100 участници от 6 европейски и 8 азиатски държави, както и представители на Европейската комисия, ООН, АСЕАН, Международните комисии за река Дунав и река Меконг.

В първия ден на събитието  Ангел Орбецов, директор в Министерството на външните работи и официален представител за България в ASEM ще открие изложбата “В движение”.  Специален гост ще бъде Нобеловият лауреат за мир през 2007 година проф. Вонг Пох от Сингапур, който е част от екипа, отличен за научните си разработки в областта на климатичните промени.

Семинарът в Русе ще протече в 6 панела, които ще обхванат триадата „вода-енергия-храна“. Ще бъдат разгледани теми, засягащи водната свързаност, зеления растеж, водните ресурси, изхранването и транснационалните зони.

В края на събитието ще бъде подписан заключителен документ, който ще даде насоки за действия в сектора в следващите 10 години.