Русия заплаши Киев с ракетен удар заради това, че Украйна планира да проведе учения на военновъздушните си сили в своето въздушно пространство, предаде агенция "Униан".

От Кремъл са изпратили нота, в която се казва, че Украйна нарушава суверенитета на Русия и международното право, и създава "заплаха за международната авиация", съобщи пресаташето на украинското външно министерство Маряна Беца.

Ученията, предизвикали заплашителната реакция на Москва, са планирани за 1 и 2 декември и ще се проведат изцяло в украинското въздушно пространство.

Киев има намерение да информира международната общност за отправените от Русия заплахи за ракетен удар, допълва "Униан".

"Фактически Русия манипулира информацията. Всички ракетни изпитания и обучението се осъществяват в съответствие с украинското законодателство и международното право на територията на Украйна, в рамките на международно признатите украински граници. Всички тези контролни въздушни изпитания се провеждат в съответствие с Чикагската конвенция за международната гражданско авиация от 1944 г. в рамките на сухопътното, морското и въздушното пространство на Украйна, намиращи се под суверенитета на Украйна." - коментира Беца.

"Ще информираме международната общност за действията на руската страна, които представляват неприкрита заплаха за употреба на военна сила срещу подразделения на въоръжените сили на Украйна." - допълва говорителката на украинското външно министерство.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна - Александър Турчинов, заяви, че чрез заплахите Русия се опитва да приведе в активна фаза хибридната си война срещу Украйна.

"На 29 ноември в Москва, на заседание на колегията на министерството на отбраната на Русия, Сергей Шойгу (министър на отбраната на Русия - б. р.) рапортува за създаването на две мотострелкови дивизии, разгърнати в Белтородска и Воронежка област, в непосредствена близост до украинската граница." - посочва Турчинов.

По думите му, личният състав на двете дивизии е напълно комплектован, като 70 на сто от него представляват професионални войници. Те са снабдени със съвременно оръжие и военна техника.

Турчинов на свой ред посочва, че през последната седмица Русия заплашва, че ще използва ракетно оръжие срещу Украйна, ако ученията се осъществят и бъдат проведени изпитания на украинска ракетна техника.

"Украйна действа в съответствие с всички международни споразумения и международните се ангажименти, затова ние сезираме нашите международни партньори за съзнателните провокации от страна на Руската федерация с цел по-нататъшна ескалация на военната агресия в региона." - уточнява Александър Турчинов.