Меркел затваря вратата за Турция

Днес Русия е поискала обяснение за истинските цели на турската операция в Сирия

Германският канцлер Ангела Меркел е заявила пред депутатите от нейния консервативен блок, че не очаква Европейският съюз да започне преговори по нови глави за присъединяване на Турция. Това съобщава „Ройтерс” (Reuters) цитирайки собствен източник.

Ердоган отново заплаши ЕС да отвори границите за бежанците

Ердоган: Ще изградим по-голяма държава с помощта на Аллах

 „Тя посочи, че към момента нови преговорни глави няма да бъдат отваряни при каквито и да е обстоятелства и допълни, че от нейна гледна точка, няма нужда от действия по въпроса”, заявява източникът на „Ройтерс”.

Според него става въпрос по-скоро за декларация, отколкото за инициатива, като Меркел е дала разяснението в отговор на въпрос на депутат, който е попитал какво трябва да се говори за Турция в избирателните райони.

Източници на „Билд” (Bild) също посочват, че при срещата с депутатите от Християндемократическия съюз в Бундестага, германският канцлер се е обявила против продължаване на преговорите с Турция за влизане в Европейския съюз.

Меркел е заявила, че действията на турските власти след опита за преврат в страната не позволяват да се отворят нови глави в преговорите с ЕС.

Нещо повече канцлерът е посъветвала депутатите да разяснят тази позиция на гражданите по време на срещи в избирателни окръзи.

 

След като миналата седмица Европейският парламент гласува резолюция, която призовава за преустановяване на преговорите с Анкара, думите на Меркел могат да означават ефективния край на присъединителния процес, започнал през 2005 г.

До този момент германският канцлер беше най-силният поддръжник на продължаване на преговорите, тъй като според нея Турция бе ключов фактор за разрешаване на бежанската криза.

Междувременно и Холандия обаяви, че е готова да подкрепи прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Това заяви днес холандският външен министър Берт Кундерс, говорейки пред парламента.

„Ние искаме ЕС да запази единна позиция по този въпрос, но сме готови да подкрепим преустановяване на преговорите”, каза Кундерс. Той добави, че замразяването на преговорния процес няма да е революционно решение, тъй като диалогът така или иначе в момента е на практика прекратен.

В Анкара продължават да се надяват, че ЕС няма да спре преговорите с Турция. „В момента все още не сме затворена книгата с Европейския съюз”, каза турският президент Реджеп Ердоган на международна конференция в Истанбул. „Но никой не бива да се забравя, че Турция винаги има много други алтернативи”, добави той.

И докато отношенията с ЕС за близо до точката на замръзване, Анкара е на път да ядоса и друг свой съсед.

Днес Русия е поискала обяснение за истинските цели на турската операция в Сирия. Това съобщи пред журналисти Дмитрий Песков,  говорител на руския президент Владимир Путин.

Вчера Ердоган заяви, че Турция е започнала операция „Щитът на Ефрат” в Сирия, за да сложи край на управлението на президента Башар Асад.

Източник: vesti.bg