Опасен рецидивист, ограбил и изнасилил жена, получи присъда 8 години

9 дни след предсрочното му освобождаване от затвора

Предаденият на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград Галин Х. от село Голям Поровец, община Исперих, бе осъден днес, 1 декември 2016 г., общо на 8 години лишаване от свобода при строг режим за две тежки престъпления. За грабежа, извършен при условията на опасен рецидив, съдът му наложи наказание лишаване от свобода от 7,4 години, а за изнасилването – 8 години затвор, като подсъдимият ще изтърпи най-тежкото от двете наказания в размер на 8 години лишаване от свобода при строг режим.

Със съдебния акт Разградският окръжен съд е постановил Галин Х. да изтърпи и остатъка от неизтърпяната част от една година и два месеца на предходна присъда, по която е бил условно предсрочно освободен от затвора, съобщават от Апелативна прокуратура Варна.

На 31 август 2016 год. Галин Х. бил освободен от затвора, където изтърпявал присъда от 7, 4 год. лишаване от свобода. На следващия ден пристигнал в Разград, където срещнал свой познат от затвора. Двамата решили да събират орехи, за да си набавят средства за препитание. Тъй като нямали и подслон, нощували на поляна, близо до Арменските лозя в Разград.

На 9 септември 2016 год. около 20,30 часа, само 9 дни след излизането си от затвора, Галин Х. забелязал жена, която се прибирала към вилата си в района. 37-годишният мъж я нападнал и заплашил с нож, за да не вика. Жената му предложила наличните си пари, за да я пусне, но бившият затворник започнал да я удря и плаши, че ще я намушка с нож.Въпреки съпротивата й, Галин успял да я отведе до орехово дърво, накарал  я да му предаде всичките си пари, които били общо 20 лева. Със силни удари по лицето я съборил на земята и я изнасилил.

Присъдата на Разградския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.