Музеят за история на София представя изложбата „София за вкъщи”

Проектът “София за вкъщи” се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма “Култура” 2016

От 1 до 11 декември в Музея за история на София гостува изложбата „София за вкъщи”, придружена от лекции и дискусии с българско и чуждестранно участие. Сред акцентите са лекциите на Нина Трипел и Свен Хаусхер (3 декември, събота, 19.00 часа), които правят най-четената берлинска он-лайн медия за градска култура, както и лекцията на Павел Меховски и Павел Еделман (8 декември, четвъртък, от 18.30 часа) от полската гейминг компания 11BitStudios, която през 2016 г. бе отличена с наградите Best Meaningful Play и Apple Design Award.
   
„София за вкъщи” е проект, който променя възприятието за идентичност на българските сувенири и разширява представата за тях чрез нови дизайн обекти. Прототипите за сувенири, направени специално за инициативата, изразяват уникалния поглед и експерименталния подход на новото поколение български дизайнери към темата. Те имат висока художествена стойност, но заедно с това са функционални и имат потенциала в следващата фаза на проекта на „Студио Комплект” да бъдат развити като собствен бранд и произвеждани в големи тиражи и успешно разпространявани на ключови места в София и онлайн. Изложбата с прототипи на 8 български автори, работещи в различни сфери на дизайна, бе представена за първи път в рамките на програмата на престижния чешки фестивал за дизайн и мода Designblok (27 до 31 октомври).
   
Проектът “София за вкъщи” се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма “Култура” 2016.
   
„Студио Комплект” (Бояна Гяурова и Адриана Андреева) e колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии. Комплект подпомага развитието на българската визуална култура и се стреми да засили сътрудничеството между креативния сектор, бизнеса, културните институции и публиката. Работата на студиото е да разказва, продуцира и показва съвременните тенденции в дизайна и архитектурата чрез публикации, изложби и авторско съдържание, онлайн и на живо. Експертизата му включва изработването на концепция, подбор на артисти, надзор при реализирането на проект и неговото представяне.