Димитър Бойчев: На парламентарните избори резултатът ще е съвсем различен

Животът

02-12-2016, 12:00

Снимка:

burgasdream

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Димитър Бойчев: Туризмът е отрасъл №1, ще продължим да го развиваме

Хората още помнят Орешарски, твърди народният представител от ГЕРБ

Димитър Бойчев е на 51 г, роден е в Поморие. Областен лидер на ГЕРБ-Бургас. Народен представител трети мандат.
- Г-н Бойчев, направихте ли анализ на президентските избори в Бургаска област, доволен ли сте от резултатите?
- Резултатът на втория тур е такъв, какъвто е. Анализ правим и продължаваме да правим, защото той все пак трябва да е по-задълбочен. Нужен е такъв и по избирателни секции и по райони. Няма как да съм доволен, защото е факт, че губим изборите, изоставаме. Има и обективни причини, ясно е, че имаше едно консолидиране срещу нашата кандидатура - не бих казал срещу партията, а срещу кандидатурата. Факторите са много. Няма как да не признаем обективните. Но според мен това е полезно за партията, защото изводите, които ще се направят от тази ситуация, в края на краищата ще бъдат полезни. Аз се радвам, че на първи тур Бургаска област бе от малкото области, в които ГЕРБ победи на изборите. А и на втори тур резултатите ни са сред челните спрямо останалите области. Но пак казвам – за нас е полезно да си признаем грешките, да се поучим от тях и да си направим правилните изводи за последващите избори, защото ние сме една от системните партии и една от надеждите на хората в дясното пространство.
- Какъв беше проблемът с кандидатурата ви?
- По принцип всички казват, че тези избори са мажоритарни. Аз не казвам, че имаме проблем, за мен наистина г-жа Цачева е един достоен кандидат. И тя се представи много добре на изборите, говоря от гледна точка на позицията, за която кандидатства. Аз не видях по-подготвен кандидат чисто политически, като познаване на механизма на приемане на закони, защото това е една от функциите на президента – да познава този механизъм и съответно да използва правомощията, които има като президент в сферата на законодателството. Така че за мен това беше най-подготвената кандидатура, но си изигра ролята чисто мажоритарният избор, какъвто е този за президент.
- Имате ли някакви притеснения за Румен Радев?
- Не, вече е факт, че е нашият президент. И по-скоро не бих искал да имам притеснения, въпреки че сутринта пак имаше един сблъсък в ефир между Корнелия Нинова и казуса с генерал Решетников. Това наистина е нюанс на притеснение, но пак казвам – не бих искал да имам притеснение, защото в края на краищата това ще бъде нашият президент в следващите пет години.
- Имате страхове, че можем да тръгнем в по-различна геостратегическа посока?
- Не бих искал да имам, но ми е много пресен споменът от сутринта и сблъсъка между генерал Решетников – че е дебатирана кандидатурата на ген. Радев за президент и самото отричане от г-жа Корнелия Нинова. Това беше сутринта в една от телевизиите.
- В Бургаска област ще има ли някакви промени в партията?
- Както казах, анализът продължава. Мисля, че резултатът на ГЕРБ в Бургаска област е сред най-добрите в страната. На първи тур побеждаваме в осем общини и съответно в областта сме първа политическа сила. Не мисля, че това е причина да има промяна на партията. Просто трябва да си видим грешките и да продължим напред.
- При изцяло мажоритарна система, за каквато вие настоявате, възможно ли е ГЕРБ да пострада в Бургаска област? Или по-скоро ефектът ще е в обратната посока?
- Аз не мога да преценя дали ще пострадаме, или ще е в обратната посока. Ние защитаваме тази мажоритарна система, защото хората ще кажат кого ще предпочетат. Ако се приеме такава система, при нея предполагам, че ще изиграят роля чисто мажоритарните кандидатури за народни представители. Няма как отсега да кажем. Не минем ли през реални избори, няма как да се направи реална преценка за това какво ще се получи.
- В парламентарната група имаше ли различно мнение вчера при обсъждането на подкрепата за евентуално правителство на Патриотичния фронт (ПФ)? Или бяхте абсолютно единодушни?
- В дебатите се чуха много различни мнения, но излязохме консолидирани с единодушно решение.
- Според Вас добро решение ли бе да не подкрепите ПФ? Онзи ден Бойко Борисов каза „подкрепяме”, а вие вчера като че ли го бламирахте.
- Не, аз слушах много внимателно г-н Цветанов. Той каза, че това решение е съгласувано с премиера и това беше решение и на парламентарната група. Според мен е добро решение, защото при положение че ние сме си подали оставката, при положение че има трудности, виждаме ги в този коалиционен формат, и днес – при приемането на бюджета, аз не виждам оттук нататък как ще се работи в този формат. И дори и да имаше такава наша подкрепа, и някой да състави правителство с мандат – дали на патриотите, или на реформаторите, това щеше да бъде измъчено правителство и нямаше да преживее повече от два-три месеца. Затова по-коректна и по-справедлива спрямо хората беше тази позиция, която ние заехме – предсрочни парламентарни избори през март или април.
- Какви опасности виждате в следващите месеци пред държавата? Някои говорят за апокалиптични сценарии. Има ли опасност от популистка вълна на изборите?
- Определено виждаме надигане и почва за реализиране на популистка вълна, но мисля, че хората в България са разумни и ще преценят кое е реално изпълнимото, кое е полезното за тях, кое е полезното за държавата и съответно ще направят своя информиран избор. Според мен ние показахме, че имаме една прогнозируема политика. Имаме винаги програма, която представяме пред хората и която изпълняваме стъпка по стъпка. Така че не мисля, че ще има някакъв катаклизъм в държавата. Тя е в много добро и стабилно финансово състояние. Проблемът вероятно е, че при всички положения, каквито са тенденциите, ще трябва да се съставя коалиционно правителство и в следващия парламент. Важни са програмите на партиите и какъв ще бъде форматът на новото коалиционно правителство. Това са ми притесненията. Както и да не влезем в спирала на избори през шест месеца, защото това вече е наистина лош вариант за държавата.
- БСП може ли да ви задмине на изборите? Има ли такава тенденция?
- БСП на президентските избори показаха добър резултат. Но все пак хората са разумни, и на парламентарните избори резултатът ще бъде съвсем различен. Това е моето мнение. Аз не мисля, че е далеч като време управлението на Пламен Орешарски и това беше управление на БСП. Паметта на хората не е толкова къса, сещате се каква беше тогава ситуацията в държавата. Не смятам, че това време е забравено. Ако съдим как се управляваше по времето на Орешарски, не мисля, че това е полезното управление на България.

Интервю на Флагман.бг