Повече от 50 студенти на ВТУ ще получат стипендии и парични награди по случай 8 декември

Животът

02-12-2016, 12:11

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

На 5 декември /понеделник/ от 11,00 ч. в аулата на Великотърновския университет ще се проведе тържественото събрание по случай студентския празник.

Почетен гост на тържеството ще бъде г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България, която ще приветства академичната общност по случай Студентския празник.

Преди тържеството, в 9,30 ч., работа започва и ректорът за един ден г-ца Ангелина Симеонова, втори курс, „История и чужд език”, Исторически факултет.          

Тържественото събрание  ще бъде открито с приветствие от ректора проф. д-р Христо Бонджолов.

За студентския празник и неговите традиции слово ще изнесе проф. д.и.н. Пламен Павлов.

Приветствие към своите колеги ще поднесе г-н Петър Петров, председател на Студенския съвет.

От името на чуждестранните студенти, които се обучават във Великотърновския университет, приветствия ще поднесат: г-ца Ма Ги,  от Университета в Пекин, която е на обучение във Великотърновския университет, специалност „Българска филология”, съгласно Споразумението за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и науката на Р България и Министерството на образованието на Китайска народна република, както и г-ца Олга Пирж от Ягелонския университет, Полша - по линия на програма "Еразъм +".

9 души, по един от всеки факултет, ще получат стипендиите на Академичния съвет в размер на 1000 лв. Това са: Симеон Ганчев Ганев – спец. „Приложна лингвистика (немски и втори чужд език)”; Лора Петрова Любенова – спец. „Право”; Петя Георгиева Пенева – спец. „Културен туризъм”; Мария Сергеева Казарина – спец. „Предприемачество в социалната сфера”; Пламен Милков Кандиларов – спец. „Политология”; Бетина Валентинова Тодорова – спец. „Изящни изкуства - ГДВК”; Невена Христова Вачева – спец. „Църковни изкуства”; Георги Николаев Тонев – спец. „ “Социална педагогика”; Мария Руменова Пашинска – спец. „Компютърни науки”.

За първи път стипендия на Академичния съвет ще получи и студент от Педагогически колеж – Плевен: това е Росица Павлова Денчева – спец. „Начална училищна педагогика с английски език”.

Ректорът проф. д-р Бонджолов ще връчи личната си стипендия тази година на двама отлични студенти: Виктория Герасимова Бенчева, специалност “Технологии за обучение по математика”, Факултет „Математика и информатика“ и Симеон Младенов Антонов, специалност “Византинистика”, Исторически факултет. Стипендията е от лични средства на проф. Бонджолов – всяка стипендия е по 900 лв., колкото е ректорската надбавка. Стипендията на Ректора е учредена на името на основателя и първи ректор на Великотърновския университет чл.-кор. проф. Александър Бурмов, през 2011 г. по случай 100-годишнината от неговото рождение.

9 студенти, също по един от факултет, ще получат стипендиите на Алианц Банк – Велико Търново.

На тържественото събрание ще бъдат обявени и 32-та отличили се в различни области студенти от Великотърновския университет. Тези студенти са спечелили първи места на световни, европейски и национални шампионати, състезания и конкурси и имат значими научно-художествени и спортни постижения, както и активна обществена дейност, в периода м. декември 2015 г. – м. декември 2016 г. Те не само се изявиха и доказаха, но със своите успехи издигнаха още повече авторитета на Великотърновския университет! Отличените студенти са наградени от Ректора с по 100 лв.

Тържеството ще завърши с връчването за шестнадесети пореден път на Академичната награда на Община Велико Търново в размер на 5000 евро.