Масови проверки за продажба на елхи в пловдивските търговските обекти

Извършват се масирани проверки за нарушения във всички обекти в Пловдивска област, в които се предлагат коледни елхи. Това каза за инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите в Пловдив, цитиран от Радио Фокус-Пловдив. По думите му ще се извършват проверки и на товарни автомобили, които евентуално превозват елхи.
„Както от няколко години, така и тази, за доказване на законовия произход на коледната елха се поставя неподвижна контролна пластина. Тя се захваща към стъблото на всяка една отсечена елха, под второто разклонение, считано от върха на дървото. Тези контролни пластини са с правоъгълна или овална форма, съответно с бял или жълт цвят. Всяка една от пластините има серия, която се състои от главна буква и пореден номер от шест цифри. Тези пластини се вписват  съответно в издадения превозен билет, който заедно с пластините доказва законовия произход на коледните елхи, обясни инж. Мирослав Димитров.
Директорът на Регионалната дирекция по горите каза още, че интензивните проверки за законността на предлаганите живи елхи ще засегнат всички населени места в областта. „Хората, които ще закупуват отсечени коледни елхи, нека да обърнат внимание дали дръвчетата имат контролни пластини и ако нямат такива, то тогава да позвънят на телефон 112 и да подадат сигнал. Съответно служителите на Регионалната дирекция по горите веднага ще извършат проверка на обекта, където евентуално има съмнение за продажба на незаконно добити елхи“, посочи Димитров. Той добави, че предвидените в Закона за горите санкции са съставянето на акт за установяване на административно нарушение, както и налагането на глоба в размер от 50 до 5000 лева.