Избират старозагорски митрополит между епископите Киприян и Яков

Мисия

05-12-2016, 09:01

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Светият синод обяви кандидатите за нов Старозагорски митрополит

На 11 декември

Траянополският епископ Киприян или Месемврийският епископ Яков ще се борят за мястото Старозагорски митрополит. Те събраха най-много гласове по време на вчерашното заседание на епархийския съвет за избор на нов старозагорски митрополит. Гласуването се проведе в Митрополията. В него участваха 36 делегати, които трябваше да изберат двама от общо осемте кандидати за овакантената длъжност.

При първото гласуване Траянополският епископ  Киприян събра 24 гласа. Наложи се повторен вот, тъй като никой друг не получи нужните 50+1 гласа, при второто за кандидат бе определен и Месемврийският Иаков с 20 гласа

Митрополитите от Светия Синод с гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Старозагорски митрополит на 11 декември, а Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний увери, че той ще встъпи в длъжност в Стара Загора преди Рождественските празници.

Светият Синод освободи от длъжност Старозагорският митрополит Галактион заради тежкото му здравословно състояние. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний бе назначен за управляващ овакантената Старозагорска епархия.