Първанов: Нинова зъбърка кашата с ген.Решетников

Всеки опит извън ГЕРБ и БСП да състави правителство е обречен

Аз вече имах възможност да подкрепя г-жа Корнелия Нинова, от което се опарих. Това заяви в ефира на Нова телевизия Георги Първанов, лидер на политическа партия АБВ и държавен глава на Република България в периода 2002-2012 г.

"Вече не давам никакви съвети, дори да ми бъдат поискани. Това в кръга на шегата. Нищо по-естествено от това БСП да си върне мандата и да се върви към предсрочни избори", посочи Първанов.

"Няма място за сантименти. Има правила, има конституция, има логика. Всеки опит извън ГЕРБ и БСП да състави правителство е обречен. Няма смисъл да се губи времето на нацията. Вотът на изборите беше много ясен - иска се промяна. Тази промяна бе реализирана в президентството, защо тя да не бъде реализирана и в изпълнителната власт", коментира още лидерът на АБВ.

На въпрос дали БСП е спечелила изборите чрез ген. Румен Радев, той отговори: "Победителите не ги съдят. Поздравих ген. Радев в нощта на изборите. За мен е по-важно той да оправдае очакването на хората и с каквото може да му се съдейства".

Запитан как ще коментира срещата на лидера на БСП Корнелия Нинова и руския ген. Решетников, той заяви: "Вие зададохте много въпроси, произтичащи от една неясна ситуация. На мен за 25 години ми идва в повече да коментирам всяка каша. Това наистина е каша, забъркана от Корнелия Нинова. За мен е важно друго - някои се опитват да вкарат новоизбрания президент в една схема, в която той трябва да се обяснява, че не е руски агент. Винаги има сили, които са заинтересовани от създаването на полюси по тази линия. Много важно е, големият проблем е дали новоизбраният президент ще си запази авторитета, достойнството, за да прави една външна политика, която да не е проруска или проамериканска, а национална".

"Аз съм съветвал Борисов 5-6 месеца преди изборите да направи много сериозни, дълбоки промени в кабинета. Кризата стана много по-рано. Това, което се случи на изборите, показа кризата в доверието към управлението. ГЕРБ намериха най-лесния начин да се измъкнат от това, което се очертаваше. През януари-февруари щеше да има протести. Крайно недоволство от управлението на поне 5-6 министри. Недоволството се изради във вота много отчетливо. Кой щеше да бъде организаторът и коя щеше да бъде искрата, аз не се наемам на прогнозирам", заяви Първанов.

Запитан какво би било съотношението между партиите след едни избори, Първанов отговори: "Не се наемам да прогнозирам, ако господин Марешки е балансьорът например. Наистина се очертават два полюса - ГЕРБ и Патриотите от една страна, от друга - БСП и ДПС. Затова е много важно кой е в центъра. Несистемен играч звучи като комплимент към господин Марешки. Когато Европа е в криза, да рискувамес играчи от този тип, за мен е голям риск. Най-вероятно ицборът ще е ляво-дясно. Важното е кой ще балансира между това. Аз не съм чул Патриотите да се определят като левица. Мога да коментирам примерно тяхното изхвърляне, меко казано, с тези 300 лева пенсия. Това е недалновиден ход от управленска гледна точка. Хайде да видим, кои са приоритетите на нацията. Не е ли по-важно да видим защо се случва демографската катастрофа?".

Първанов отказа да коментира евентуални следизборни коалиции. "На този етап е важно да се разграничим, а не да правим хипотези кой с кого ще се коалира. Аз се надявам АБВ да има достатъчно свои представители, за да бъде балансьор в добрия смисъл на думата".