Избрани Новини
Как да разпознаем прясната риба за трапезата на Никулден?
05-12-2016, 09:49
Снимка:pixabay.com
Автор:bulgariautre.bg
Още по Темата:Общината обяви програмата за Никулден
Проверяват произхода на рибата по пазарите за Никулден
Проверки за качеството на продаваната риба текат в навечерието на Никулден
Трябва да бъдете много внимателни
Когато избирате риба за Никулден, трябва да бъдете много внимателни. Сред най-честите измами на търговците е да предлагат замразена риба като прясна, стана ясно от репортаж в рубриката "Чети етикета" на bTV.
За да сте сигурни, че шаранът ще е пресен – най-добре е да изберете жив.
Ако не може да направите това, ето няколко полезни съвети за разпознаване на прясната риба.
"Когато се вземе рибата, тя трябва да се огледа. Кожната повърхност трябва да е бляскава, а слузта – прозрачна. Не трябва да има помътнявания или смяна на цвета. Очите на шарана са изпъкнали, бляскави, отново без потъмняване. Хрилете са чисти, розово-червени, без слуз”, обяснява д-р Златина Димова от агенцията по безопасността на храните във Варна.
През тази година има голям шанс да намерите и прясна черноморска риба, тъй като рибарите се радват на необичайно добър сезон. Пресният чернокоп струва около 5 лв. за килограм, установи проверката ни на рибната борса във Варна.
Традиционният за Никулден шаран е с цена 6 лв за килограм. По-евтина е таранката, която струва 3 лв. за килограм. Сега е сезонът на кефала, неговата цена е около 4-5 лв.
От улични и нерегламентирани търговци можете да си купите и по-евтина риба, но рискувате празникът ви да завърши в болницата.
"Не купувайте такава риба. Не знаете откъде е, не знаете с какви качества е, не знаете с какви показатели е”, призовава д-р Димова.
Топ Новини