Деца участваха в конкурс за рисунки “С очите си видях бедата”

Младите художници бяха удостоени със специални грамоти и зарадвани с предметни награди

За поредна година Националният дворец на децата бе домакин на заключителния етап от Националния конкурс за детска рисунка с международно участие “С очите си видях бедата”, който се провежда с подкрепата на Секретариата на Откритото частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа – EUR-OPA. На тържествената церемония 33 деца, разпределени в четири категории получиха специални грамоти за постигнатите от тях резултати. ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и Фондация „Четири лапи” зарадваха участниците в конкурса и с богати предметни награди. На церемонията присъстваха зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов, инж. Иван Видоловски, председател на Националната асоциация на доброволците, родители на наградени деца, учители и служители на пожарни служби. Тази година проявата бе посветена на 5-ти декември – Международен ден на доброволеца.
„Поздравявам родителите на децата, участвали в Националния конкурс, защото ги насърчават да развиват своя талант”, каза в приветствието си към присъстващите директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов. Той благодари и на младите творци, които умело и с изразните средства на художественото изкуство са успели да уловят драматичните моменти при извършването на спасителни дейности. „Като гледам наградените и изложени рисунки, виждам че бъдещето ни е в добри ръце”, допълни още гл. комисар Николов.
Над 800 рисунки на деца на възраст от 6 до 18 години участваха в рамките на традиционния Националния конкурс „С очите си видях бедата”. Жури, съставено от представители на Националната художествена академия, Училището за изящни изкуства "Илия Петров", Национален дворец на децата и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, определи за наградите в три категории 27 ученици от цялата страна. В конкурса досега са участвали деца от държави от пет континента, а във финалния етап днес бяха представени и рисунки на деца от Индонезия. Конкурсът е свързан с учебното съдържание в детските заведения и средното образование за придобиване на знания и умения за действия при бедствия, пожари, аварии и оказване на първа помощ на пострадали. Като утвърдена национална изява за подрастващите конкурсът присъства в Националния календар за извънучилищните дейности на образователното министерство.