Храм “Св. св. Кирил и Методий” отвори врати за миряните на Никулден

Мисия Бургас

06-12-2016, 11:25

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Непоказвани картини на бургаския съдия в храма на Темида

Най-представителната ни църква е на повече от 100 години

След сложен, трудоемък и скъп ремонт, катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" отново отвори врати за миряните. Това се случи днес, на Никулден, когато бургазлии отбелязват своя градски празник. На тържествената литургия за благоденствие присъстваха кметът Димитър Николов, заместниците му Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, председателят на местния парламент Костантин Луков, зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, общински съветници. Тя бе отслужена от Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Иоаникий.

Най-представителната ни църква е на повече от 100 години. Според специалистите, след извършените интервенции сградата е готова да запише поне още един век в биографията си. Тя е укрепена външно и вътрешно на няколко нива - от кота нула до покрива. При старта на строителството му в края на 19 век, храмът е изпълнен с много плитки основи - едва два метра. В момента, благодарение на приложената нова система от пилоти, основите стигат до 12 метра под земята.

Възстановяване е извършено и по интериорната част, но предстои още доста работа, докато храмът възвърне пълния си блясък. Ремонтните дейности за спасяване на сградата са изпълнени със средства от фонда за възстановяване след бедствия и аварии към Министерски съвет, със собствени финанси на Община Бургас и дарения от христолюбиви бургазлии.