Над 25 000 туристи в мечия парк само за половин година

Мисия Разлог

06-12-2016, 14:30

Снимка:

Парк за танцуващи мечки

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Баба Меца вече спи

Баба Меца на преглед - ох, боли!

Да тичаш с баба Меца (галерия)

За удобния зимен сън на мечките се полагат специални грижи

Истински бум на посетители в мечия парк над Белица този летен сезон отчетоха служителите на уникалния Център за реадаптация на танцуващи мечки, съобщава kmeta.bg. Дори въведеният платен вход през август не само не намали, но дори доведе до увеличение на наплива на туристи от страната и чужбина. При малко над 7000-8000 гости през миналия летен сезон, то сега посетителите са над 25 000.

„По никакъв начин таксата за вход, която е 3 лева за дете и 6 лв. за възрастен, не се отрази на потока туристи при нас. За групи от деца цената е 2 лева на дете, а за групи от възрастни е 4 лева на човек. Парите от тази такса отиват за изхранване на 26-те мечки, за поддръжка на района, за образователни програми”, заяви ръководителят на екипа в мечия парк – Васил Мадолев.

Бумът на туристи доведе и до увеличаване на гледачите и служителите в обекта в Рила планина. Причина за наплива на посетители е и ремонтираният 11-километров път от града до мечия парк. Направен бе и паркинг близо до информационния център, който събира 40 леки автомобила.

Навръх Мечкинден бе последният ден за посещения. От 1 декември до 1 април догодина няма да се приемат туристи и да се развеждат из парка, тъй като мечките спят зимен сън. „Идването на посетители води до вдигането на шум и може да се събудят обитателите на парка”, обясни Васил Мадолев.

За удобния зимен сън на мечките също се полагат специални грижи. Четири свързващи тунела между секторите в парка са преработени на леговища, а също така са укрепени три от съществуващите от миналата година естествени бърлоги. Около всички естествени бърлоги пък беше разхвърляна слама, за да могат мецаните да си приготвят удобна постеля. Все по-малко са мечките, които ползват изкуствените пещери за зимния си сън, като тази година поне 16 от всичките 26 обитатели на парка са приготвили сами свои леговища за студените месеци – сигурен знак, че въпреки годините прекарани в плен, у мечките в крайна сметка се събуждат инстинктите за оцеляване в дивата природа.