Портрети от 19 век на пловдивски майстори в Градската галерия

Експозицията е обогатена и от новите издания на стойностни български книги от 19 и началото на 20 век

В Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“№15 Градската галерия показва 120 произведения от известни български художници и скулптори, притежание на НОВИЗ АД. С представянето на ценната сбирка, създавана през последните 25 години, Любозар Фратев отбелязва четвъртвековния юбилей на ръководения от него холдинг и същевременно поднася вълнуващо преживяване на пловдивчани за приближаващите Коледни и новогодишни празници. 

До 30 декември почитателите на изкуството могат да се наслаждават на творби от Константин Щъркелов, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Кольо Витковски, Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов – Слона, Петко Москов, Величко Минеков и съвременни артисти. Център на изложбата са две картини – „Девойка с македонска носия“ (в цял ръст) и портрет на Илия Фратев, рисувани през 19 век. Авторите и на двете творби не са известни, но специалистите не изключват портретът на Илия Фратев (дядо на Любозар Фратев) да е рисуван от самия Георги Данчов. В подкрепа на тази хипотеза е и обстоятелството, че Фратев – старши и Данчов са се познавали и са общували по време на заточението си в Диарбекир след потушаването на Априлското въстание. 

Експозицията е обогатена и от новите издания на стойностни български книги от 19 и началото на 20 век, чието отпечатване е финансирано от дружеството.