Предстои откриването на новото затворническо общежитие в Дебелт

Животът

07-12-2016, 17:21

Снимка:

burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Десет месеца затвор за мъж, заловен с амфетамин в Плевен

С построяването му ще се реши част от проблема с пренаселеността в затвора в Бургас

Съвсем скоро се очаква да бъде открито новото затворническо общежитие в Дебелт, в което ще бъдат настанени над 300 души. То ще бъде от закрит тип и ще е първото ново място за лишаване от свобода построено у нас през последните 26 години. Това съобщи заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова на конференцията за началото на проект "Подкрепа за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека и на стандартите и препоръките на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание в България".
С построяването на общежитието в Дебелт ще се реши част от проблема с пренаселеността в затвора в Бургас. 
На първи декември изтече срокът, поставен в пилотното осъдително решение "Нешков срещу България", българската държава да подобри условията в местата за лишаването от свобода и да осигури възможност за компенсаторно и превантивно средство за защита на лишените от свобода. 
Проблемът е подценяван години наред, многобройни посещения на Комитета против изтезанията, множество решения в групи, за да се стигне до това пилотно решение, в резултат на което обаче българската държава наистина е демонстрирала своята воля за справяне с проблема", заяви още Филипова. "За да имаме превантивно средство, което да е действащо, така че да могат лишените от свобода да защитават своите права, ние трябва да имаме и материалната база", смята още заместник-министърът. В последната година и половина трябвало усилено да се работи и на двете писти - хем да се подобряват материалните условия на лишените от свобода, хем и да се действа на законодателно ниво." Считам, че ремонтните дейности, които са извършени през последната година, както и тези, които продължават да се извършват, ще доведат до издигане на много по-висока степен на материалните условия в местата за лишаване от свобода", заяви Филипова.
Представеният проект, който ще бъде изпълняван с подкрепата на Съвета на Европа, ще продължи година и ще е съсредоточен върху подобряване и подкрепа на реформата в затворите в България. В рамките му ще бъдат издадени брошури и наръчници към съдилищата у нас за синхронизиране на практиката с тази на Европейския съд по правата на човека. Ще бъдат организирани обучения за съдии и прокурори във връзка с общата забрана за изтезания и нечовешко и унизително отношение. Една от целите на проекта е и засилване на капацитета на пробационните служби, а друга предвижда подобряване на подготовката и на служителите в затворите - медицинските екипи и администрацията. Стойността на проекта е 400 хиляди евро и по него ще бъдат ангажирани Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" и Националния институт на правосъдието, съобщава Дневник.