В Балчик се роди черница с вкус на диня

Китайската черница издържа на температура до 29 градуса под нулата

Атрактивни плодове, които до Коледа трябва да придобият вкус на сладка диня, отрупаха Maclura tricuspidata в Университетската ботаническа градина в Балчик, съобщиха от парка. Двете дървета от семейство "Черничеви", чиято родина са Хималаите, се извисяват в Гетсиманската градина и градина "Карамфила", съобщава БТА.
Плодовете привличат с червения си цвят, вече опитахме от тазгодишната "реколта", но все още те са кисели. Очакваме до две седмици плодовете да омекнат и да натрупат захари, когато на вкус ще наподобават диня, разказа на БТА ландшафтният архитект в Университетската ботаническа градина Марина Върбанова. По думите й съдържанието на захари в атрактивния плод е подобно на смокините. В Китай наричат червените плодове Че и смятат черницата за ключа към дълголетието.
Китайската черница е непретенциозна и се чувства като у дома си на балчишкия бряг. Ако зимата се случи сурова, издържа на температура до 29 градуса под нулата, посочиха от парка. Дърветата се очаква да разцъфтят късно през пролетта.