Трета международна интердисциплинарна конференция ще се проведе в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена

Форумът събира за трета поредна година студенти и докторанти, през 2016 г. те ще дискутират върху темата „Културен трансфер и българска идентичност“

Вече стана традиция всяка година в началото на декември студенти от различни специалности да се събират на конференция с българистична проблематика в  Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ – Виена. В периода  до 9 декември над 50 участници от 18 университета и образователни институции от  9 европейски държави (Австрия, Българи, Германия, Гърция,  Ирландия, Италия, Румъния, Словения и Словакия) ще дискутират върху  темата на тазгодишната третата поред интердисциплинарна конференция за студенти – бакалаври, магистри и докторанти: „Културен трансфер и българска идентичност“.
Инициатори и организатори са Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена и Славянският семинар, Университет „Алберт Лудвиг“ – Фрайбург, Германия, с прилежащия му лекторат по български език, литература и култура към Министерството на образованието и науката – България, воден от доц. д-р Светла Черпокова, преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Партньори са  Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и прилежащите му лекторати в чуждестранни университети (лекторатите в Атина,  Берлин, Братислава, Болоня, Букурещ, Виена, Дъблин, Любляна, Солун, Комотини  и Фрайбург), Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Национално издателство за образование и наука „Аз Буки“ и Südosteuropa-Gesellschaft e.V.
Конференцията ще бъде открита на 8 декември, празника на българските студенти, от Н. Пр. г-жа Елена Шекерлетова, Посланик на България в Р Австрия, доц. д-р Румяна Конева, директор на БКИ „Дом Витгенщайн“ и проф. д-р Елизабет Шоре, основател на лектората по български език, литература и култура във Фрайбург и един от инициаторите на поставянето на първата паметна плоча на български учен, проф. д-р Иван Шишманов, върху немска институция в Германия.
Младите учени ще представят своите визии за проблемни области като: българската идентичност между традициите и европейското настояще; миграционни процеси, мигриращи мотиви/теми в изкуството и културата; идентичността в криза – постмодерна или българска; културният трансфер като „превод на култура“; българската идентичност в европейски контекст и по-специално в контекста на Източна Европа, Балканите и славянството; митове и стереотипи в българската култура; езикът като медиатор или граница; България в медиите и в политическия дискурс; транскултурни аспекти: чуждите култури в светлината на българския език и култура; археологията и етнологията и дискурсът за българската идентичност днес.
Специална изненада за участниците в конференцията по случай 8. декември е подготвена от директора на БКИ „„Дом Витгенщайн“, доц. д-р Румяна Конева. Това е представянето на книгата на Илия Троянов „Власт и съпротива“ с участието на автора и на преводача му на български език Любомир Илиев, който ще бъде и модератор на срещата.
В рамките на конференцията ще бъде и премиерата на сборника „България в ХХI век: между традицията и иновациите. Исторически линии и актуални проблеми“, Национално издателство „Аз Буки“, 2016. Сборникът представя доклади на студенти и докторанти от второто издание на конференцията, осъществено през декември 2015 г. Изданието предлага един добър пример за междуинституционално сътрудничество. То е осъществено благодарение на подкрепата на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Славянския семинар на Университета Фрайбург, БКИ „Дом Витгенщайн“ във Виена и НИОН „Аз Буки“. Специфичното е, че редактори на сборника са студенти от Университета Фрайбург (Глория Добрева, Йолийн Майнерс, Илиана Елдърова, Паскал Лангензипен и Теодора Тилева).
Предвидена е и работна среща на лекторите по български език, литература и култура към лекторатите на Министерството на образованието и науката в чуждестранни университети с основен акцент – обсъждане на актуалното състояние на българистиката ни в чужбина и на механизмите за утвърждаването ѝ като важен фактор в съграждането на един положителен образ на страната ни.
Съпътстващи събития на конференцията са: среща с Илия Троянов и известния български преводач Любомир Илиев; представяне на сборника с докладите от Втората интердисциплинарна международна конференция в Български културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, декември 2015; работна среща на лекторите по български език, литература и култура в чуждестранни университети към МОН.