Избрани Новини
Време е за доброта към децата и хората с аутизъм
08-12-2016, 14:13
Снимка:Паралелен свят
Автор:plovdivutre.bg
Още по Темата:В УМБАЛ „Свети Георги” заработи първият в страната център за деца с аутизъм и церебрална парализа
Министър Кралев: Тенисът има изключително положително влияние за деца с аутизъм
Бал с Цвети Пиронкова набира средства за тенис-екипировка на деца с аутизъм
Във всяка чиния обаче те добавят и по едно невидимо ястие за душата - Доброта!
Деветима млади пловдивски готвачи-доброволци тази вечер ще направят повече от това, което което могат най-добре. В палата №7 на Панаира те ще сготвят пред всички гости четири степенно меню за наслада на сетивата. Техният млечен терин, картофеното суфле, джоланчето, пошираната круша и куп сезонни продукти ще бъдат красиви и кусни - в това няма съмнение. Във всяка чиния обаче те добавят и по едно невидимо ястие за душата - Доброта! Доброта за децата и младите хора с аутизъм и интелектуални затруднения, които ние някак си не виждаме. “А те са тук и имат нужда от нашата добрина” - казва Тихомира Терзийска от “Сладкотворница”, която е един от организаторите на вечерта. В магията на приготвянето на храната за благотворителната вечер ще се включи и Димитър Харизанов. “Той е на 25 години и има аутизъм. Но вече се сработихме в екип с него и искаме гостите ни да видят, че който иска да постигне мечти - може. Ние просто ще го подкрепим.” - казва главният готвач на ресторант “Филипополис” Анастас Георгиев.
Как се готви вечеря за 250 гости
Палата №7 може да събере 250 гости. “Което означава, че ние предварително трябваше да се уговорим кой каква работа в приготвянето на храната и виното ще поеме. Затова в доброволческия ни екип имаме майстор пекар, готвачи, управител на ресторант, сладкар и сомелиер. Направихме предварителни срещи, уточнихме се и днес ни остава да доставим удоволствие на гостите” - разказва за подготовката на благотворителната вечер Слави Колибаров - собственик и главен готвач на ресторант “Буено”. Нещо повече, главният готвач на комплекс “Мавруда” Явор Калинин ще включи в шоуто не само своите умения, но и личните си готварски уреди, с които всичките му колеги ще работят заедно.
Добротата е “заразна”
В организацията на цялата благотворителна вечер нито един човек и нито една фирма няма да вземат пари за работата си. “В екипа ни за мероприятието събрахме колеги и партньори, които смятам, че са не само добри в професията но са и добри хора. Не сгреших - нито един от тях не отказа, нито един от тях не попита колко ще ми се плати. Усетихме, че добротворството не се заплаща с пари.” - казва шеф Росен Чакъров.
Целта - приходите от кувертите, от томболата с красиви предмети, създадени от деца с аутизъм, от търга на скъпоценни бутилки вина, ваучери и ръчни бонбони и торти - да отидат в помощ на новооткриващият се център в Пловдив, в който децата ще получават специфична грижа. И така от Международния пловдивски панаир е залата, от Метро, Ново Мес и Фрут Корект - храната, от Бултекс 99 - униформите на доброволците - готвачи и участници в подготовката на вечерта, от винарските изби Драгомир, Ямантиеви, Ейнджълс естейт - виното, от Ресол - цялата посуда за вечерята... А има и украса, има цветя, има музика, има всичко за една празнична вечер. “Предчувствам, че ще си доставим удоволствие от дарителството - ние доброволците и нашите гости. И отсега знам, че инициатива като днешната благотворителна вечер няма да е последна” - заключи Милена Колибарова - сомелиер.
Топ Новини