Председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова поздрави студентите

Университетите ще създават собствени научноизследователски фирми, в които студентите и докторантите да получават практическо обучение и да реализират своите иновационни идеи

Председателят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание Милена Дамянова поздрави студентите с техния празник: “Скъпи студенти, Позволете ми от името на Комисията по образованието и науката и лично от свое име да Ви поздравя с 8 декември – ден на студентите. През 2016 г. се навършват точно 100 години от обявяването на 8 декември за празник на младежкия дух и академизъм. Тази година е важна и защото през март влязоха в сила промени в Закона за висшето образование, с които се въведе нов модел на финансиране на университетите. Средствата за издръжката на обучението вече се определят според качеството на обучението, а качеството се измерва с реални показатели – ниво на безработица, реализация на завършилите студенти, среден доход на наетите студенти, научна дейност на студентите и преподавателите. Този модел гарантира по-голямо внимание и ангажираност от страна на преподавателите към качеството на предлаганото обучение и бъдещата професионална реализация на студентите. Това ще бъде стимул и за въвеждането на модерни методи на преподаване и обучение. В същото време се дава решение на важен проблем, с който бизнесът се сблъсква през последните години - създават се приоритетни професионални направления, за които има очаквано търсене на подготвени и квалифицирани кадри. Таксите за тях ще бъдат с по-нисък размер. С промените се въвежда и съвсем нова възможност за университетите – да създават собствени научноизследователски фирми, в които студентите и докторантите да получават практическо обучение и да реализират своите иновационни идеи”,  се посочва в поздравителния адрес.

“Всички тези промени са от ключово значение за реформата във висшето образование. Крайната цел е да има стимул за качественото обучение, а не за модни специалности, по които се подготвят безработни висшисти. По този начин Вие, скъпи студенти, ще имате вдъхновението да сте активни и инициативни. Новата законодателна рамка дава възможност за успешна професионална реализация на тези, които са инвестирали преди всичко труд и усилия по време на своето обучение. Днес добрата академична подготовка не е достатъчна – необходими са инициативност, умения за решаване на проблеми и творческо мислене – все качества, които не се преподават на лекции. Вярвам, че Вие сте утрешните лидери, които успешно ще се справят с глобалните и национални предизвикателства.  Бъдете здрави и вдъхновени! Честит празник!”,  пише още в адреса.