Несебър чества 33 години в ЮНЕСКО

Край Свети Влас е имало и манастир на светицата, който днес е разрушен

Несебър чества 33 години от вписването на града в Листата на световното културно наследство – ЮНЕСКО. Тук откриваме много голяма символика - 33 години е и Христовата възраст. Затова денят е по-специален за нас, каза пред Флагман.бг Евтелпа Стойчева, която е д-р по философия на Атинския университет и главен експерт към Отдел „Несебър – световно наследство” към Община Несебър.
На 9 декември 1983 г. Несебър е вписан в световното културно наследство – ЮНЕСКО. Той е известен като града с многото средновековни църкви. Както днес, така и през Средновековието, когато е бил поклоннически и духовен център, по тази причина в много от църквите са намирани и свети мощи, разясни експертът.
За да е още по-голям празникът, не бива да забравяме, че днес почитаме Света Ана – майката на Дева Мария. Светицата се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Този ден е започнал да се чества още през IV век.
„Света Ана” е имало манастир там, където се намира днес град Свети Влас. За съжаление от него не е останало нищо. Той е бил в началото на Свети Влас, край морето след Санаториума. Поне по описанията от писмените извори можем да кажем, че се е намирал в тази част на бреговата ивица”, каза Евтелпа Стойчева.
Легендата, в която се говори за 40 църкви в Несебър, е доказана. Храмовете дори могат да се окажат повече от 40, които са били построени през различни епохи и на едно и също място. Там, където е имало античен храм, се строи базилика, а по-късно върху базиликата се строи по-късна църква. Така до времето на османското владичество, обясни още експертът.
Несебър вече 33 години е в листата на ЮНЕСКО и продължава да бъде център на културен и поклоннически туризъм. Посещава се от много чужденци, които идват да видят специално църквите. Не само учени, но и обикновени хора, за които представлява интерес християнството. Идват както православни, така и католици. Няма значение, че църквите са православни и в Стария Несебър няма нито един католически храм.
Най-посещавани са базиликата „Света София”, църквата „Христос Пантократор”, църквата „Архангели Михаил и Гавраил”, църквата „Света Параскева”, църквата „Свети Тодор”, църквата „Богородица Животворящ извор” или днес по-известна с името „Свети Стефан”, църквата „Свети Йоан Кръстител”, църквата „Свети Йоан Неосветени”.