Д. Баев, зам.-управител на „Булмаркет”: Цистерните на взривилия се влак са проверени (видео)

Ние ежедневно караме такива транспорти, специализирани сме във всякакви видове товари, включително и горива. Какво се е случило тази сутрин, все още никой не може да каже

Цистерните на взривилия се влак са проверени. Машинистите са минали инструктаж, преди да тръгнат на път. Това каза за bTV Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет”.

Композиция на тази компания дерайлира и се взриви в шуменското село Хитрино.Всеки влак си има пътен преглед, има ревизия и има строго установени правила, по които се прави оглед на влака, съответно проверка на състоянието му. Във влакообразуващите гари се правят допълнителни проверки. Има си технология, която е била спазена, допълни Димитър Баев.

Той обясни, че товарът е на румънски собственик, цистерните са румънски. Те са били получени в Русе, закарани са били до Бургас, където са натоварени, и са тръгнали обратно към границата.

"Ние ежедневно караме такива транспорти, специализирани сме във всякакви видове товари, включително и горива. Какво се е случило тази сутрин, все още никой не може да каже.

Доколкото разбрахме се е скъсал влака при навлизане в гара Хитрино, което е някакъв вид технически проблем, но не можем да кажем на какво се дължи – дали на железен път, дали на състояние на вагона", коментира още Димитър Баев.

Досега компанията не е имала сериозни инциденти, категоричен беше зам.-управителят.

Той обясни, че „Булмаркет холдинг” е собственик на компанията „Булмаркет рейл карго”, която извършва железопътните превози на територията на страната. До преди две години тя е била в компанията майка, от преди две години работи като абсолютно самостоятелна компания на пазара. Специализирани са в превоз на горива, химикали и всякакъв друг вид генерални товари. Управителят на „Булмаркет рейл карго” Стефан Иванов е в съда в Шумен на разпит с прокурори и машинистите, които са задържани и дават обяснения.

Димитър Баев изказа съболезнования от името на ръководството на всички пострадали и техните близки. Компанията ще направи всичко необходимо, за да мине разследването както трябва, каза той.