Румъния избира парламент

Над 18 милиона гласоподаватели трябва да се явят пред урните

В Румъния започнаха парламентарните избори, предаде ТАСС. Тази година те се провеждат при нови правила след промяна на изборното законодателство през 2015 г., което заменя досегашната смесена мажоритарно-пропорционална система с гласуване само по партийните листи.

Близо 4500 румънци, живеещи в чужбина, вече са гласували по пощата. Над 18 милиона избиратели са призовани да се явят пред урните днес, за да изберат състава на следващия парламент на страната.

За първи път румънците, които живеят в чужбина, имат възможността да гласуват по пощата, като над 4500 румънци от диаспората са изпратили своя вот до изтичането на срока на 8 декември.
Последните социологически проучвания сочат убедителна преднина за Социалдемократическата партия, като прогнозите са между 42 и 44 процента подкрепа за социалдемократите.

Двете анкети дават между 23 и 28 процента подкрепа за Национално-либералната партия НЛП. В двукамарния парламент се очаква да влязат още Съюз за спасение на Румъния ССР и Алианс на либералите и демократите.

На ръба на електоралния праг се намират Демократичният съюз на унгарците в Румъния ДСУР, Партия Народно движение ПНД и Партия Обединена Румъния ПОД.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"