Предсрочни парламентарни избори се провеждат днес в Македония

Социологически проучвания към момента определят за победител управляващата досега ВМРО-ДПМНЕ

Предсрочни парламентарни избори се провеждат днес в Македония, предаде БНР. До предсрочните парламетарни избори в Македония се стигна след скандала от февруари миналата година с подслушването на над 20 хиляди души, довел до протести и оставката на правителството и премиера Никола Груевски. Заради разногласия сред политиците досега изборите в Македония бяха отлагани два пъти.

Вотът се наблюдава от над осем хиляди македонски и чужди наблюдатели. За да бъдат избегнати злоупотреби, за първи път тази година в избирателните списъци има и снимка на гласоподавателите.

Шест партии и пет коалиции се борят за свои представители в 123 местния парламент в Скопие. Основни опоненти са коалициите „За по-добра Македония“, водена от ВМРО-ДПМНЕ, и „За живот в Македония“, начело със Социалдемократическия съюз.

Социологически проучвания към момента определят за победител управляващата до сега ВМРО-ДПМНЕ, следвана от опозиционни социалдемократически съюз за Македония. Трите албански партии събират между 3 и 5 процента подкрепа според последните проучвания