Необходим е анализ на жп линиите, минаващи през жилищни райони

Според Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия, реформа в БДЖ е наложителна

Необходим е анализ на железопътните линии, които минават през жилищни райони. Това заяви  председателят на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев, цитиран от БНР:

"Когато са били строени самите линии в много от градовете те са били извън града, но сега с разрастването на града те минават и през жилищни райони. Трябва да се види къде има такъв риск и  да се намери решение този риск да бъде сведен до минимум. С Хитрино не е точно така. Самото село е изградено около ЖП гарата. Законодателната инициатива може да дойде след добър анализ", подчерта Ананиев. Проблемът според него е и финансов и ако в железниците не дойдат пари от концесията на Летище "София", те трябва да дойдат от другаде. Според Ананиев реформа в БДЖ е наложителна, въпреки протестите на хора от определени населени места.

Предвид усложнената обстановка около цистерните в Хитрино и изтичането на газ Настимир Ананиев прогнозира, че едва ли до утре ще има някаква информация и министърът ще може да информира депутатите.

"Може да обгази цялото село, може и вятърът да го разнесе, така че малко по-усложнена е самата ситуация и аз съм сигурен, че разследващите екипи там няма как да си вършат своята работа.

Въпросът не е дали е интензивно или не е. Има експерти, които са на място, самата ситуация е овладяна. Проблемът е, че днес е по-сложно от вчера. Вчера се поддържаше този огън, слаб огън, тъй като, когато излиза газ, хубаво е да гори, тъй като изгаряйки, той не представлява някаква опасност. Ако е имало вчера 0.1% нещо да се случи, днес сигурно това е по-голям процент.

Много е важно в момента да не рискуваме живота на абсолютно никого - нито на пожарникарите, нито на разследващите екипи", допълни Ананиев.